ДВА НЕВЕНА КРЕАТИВНОМ ЦЕНТРУ!

18.09.2020

Два издања "Креативног центра" добила су Награду "Невен" као најбоља дела из области белетристике и илустрације за децу.

Организација Пријатељи деце Србије доделиће 8. октобра 2020, у 13 h, у Свечаној сали Скупштине града Београда две награде Невен за 2019. годину издањима Креативног центра :

ГОРДАНИ МАЛЕТИЋ за књигу ЛУТАЊА БАШТЕНСКИХ ПАТУЉАКА као најбољем делу из области белетристике

МАРИЦИ КИЦУШИЋ за књигу НАША ГОШЋА ГОДИНА као најбољем делу из области илустрације

На овогодишњи конкурс стигло је 57 наслова намењених деци и младима из 13 издавачких кућа. За 30 година постојања Креативни центар је освојио чак 28 Невена!

О награди из области белетристике одлучивао је жири у саставу: Јелена Панић Мараш – председница жирија, Бранко Стевановић и Душан Поп Ђурђев. Преносимо део образложења жирија: „Лутања баштенских патуљака је изванредно исприповедана и компонова књига која у српску књижевност за децу реафирмише свет природе и апострофира њену важност и значај. Ауторка веома вешто роман компонује пратећи паралелно две перспективе – перспективу људи и перспективу баштенских патуљака. Извесну критику наше цивилизације дају патуљци и она се у првом реду односи на неку врсту отуђења међу људима, али и отуђења од света природе“.

О награди из области илустрације одлучивао је жири у саставу: Славимир Стојановић – председник жирија, Моника Ланг и Мања Радић Митровић. У образложењу, између осталог, пише: „Стил ауторке је утемељен у најсавременијим светским токовима, разигран, питак, на ивици дизајна, идеалан за интеграцију у ауторску целину дечије књиге. Од једноставних, распеваних вињета, преко интелигентног грађења визуелног карактера ликова до сањивих сцена са друге стране маште, Марица Кицушић подсећа на важност илустрације и неопходност талента развијеног до мајсторства“.

Традиционална награда Невен, најстарија и најзначајнија награда у области културе за децу, установљена је 1955. године. Подстиче стваралаштво за децу, афирмише ауторе и најуспешнија остварења за младе. Додељује је организација Пријатељи деце Србије у три категорије: белетристика, илустрација књиге или сликовнице и популарна наука. Награду чине повеља чији је аутор Душан Петричић и новчани износ. Додељује се сваке године за издања штампана у претходној години.

Доделу овогодишње књижевне награде Невен подржало је и Министарство културе и информисања, а њена реализација је могућа захваљујући донаторској кампањи грађана и компанија Да Невен не увене која се још увек одвија на платформи Donacije.rs. Пријатељи награде су Скупштина града Београда, Модна кућа Мона, и Књиговезница Паштрмац.

Креативни центар честита ауторима на значајном успеху!

Корисни линкови

banka intesa