ДАР-МАР у каталогу најбољих књига за децу на свету

08.10.2020

Књига ДАР-МАР добила је ознаку White Ravens за 2020. годину и нашла се у каталогу Међународне библиотеке за децу у Минхену (International Youth Library), у којем се препоручују најбоље књиге за децу и младе из целог света!

Жири је у образложењу, између осталог, навео следеће: „Ова живахна, шарена и вишеструко награђивана књига састоји се од непрестаног и врцавог укрштања и преплитања значења и језика. Драгана Младеновић (1977) и Борис Кузмановић (1980) праве креативни хаос, намерно сејући забуну и одушевљење и кроз текст и кроз илустрацију. Незграпне фигуре превеликих очију у сулудој јурњави с диспропорционалним створењима урамљене су у бисерне рамове испуњене живим бојама. Илустрације прожимају кратку форму и песме, од којих свака има уљеза (реч или фразу која се ни са чим не римује или ту не припада) ког читаоци треба да уоче: уместо да се иде у супермаркет, иде се у суперпаркет, у којем треба купити литар хлеба, килограм млека, главобољу против лека… Поигравање звуком и значењем, као и извртање речи, пружа читаоцу неизмерну забаву, због чега књигу Дар-мар треба читати пажљиво и изнова јој се враћати.“  

Ознаку White Ravens добијају књиге које заслужују пажњу због универзалних тема о којима говоре, због своје изузетности, као и због иновативног уметничког или литерарног стила и дизајна. Књиге морају да задовољавају високе критеријуме у вези с језиком, садржином и уметничким утиском, морају да инспиришу, провоцирају и успостављају нове токове у књижевности.

Овогодишњи каталог садржи 200 наслова на 36 језика и из 56 земаља.

Сваке године стручњаци за књижевност из Међународне библиотеке за децу у Минхену бирају нове књиге из целог света које сматрају посебно значајним. Списак тих дела објављује се у каталогу White Ravens, први пут штампаном 1993. године.

Четири издања Креативног центра добила су до сада престижну ознаку White Ravens:

Књига Кога се тиче како живе приче Дејана Алексића – 2015. година;

Роман Лето када сам научила да летим Јасминке Петровић – 2016. година;

Роман Крокодил пева Весне Алексић – 2018. година;

Збирка песама Дар-мар Драгане Младеновић – 2020. година.

Издавачи из целог света сваке године шаљу одабране књиге Међународној библиотеци за децу. Све те књиге остају у фонду библиотеке. Дигитални каталог садржи 3.557 књига из 84 земље, на 60 језика. Претрага је могућа по кључној речи, години у којој је књига одабрана да уђе у каталог, по земљи из које долази, језику на којем је објављена итд.

Корисни линкови

banka intesa