НОВО! Све што (ни)сам желела

13.10.2020

Компјутерски вирус изненада прелази на људе и у граду је ванредна ситуација. Дванаестогодишња Нина случајно се нашла одвојена од родитеља, у кући своје баке, а да ствар буде још занимљивија – ту је и седмак Макс, њена тајна симпатија из школе. На тај начин започиње прва књига будућег серијала чији су главни јунаци Нина и Макс.

Први роман наше познате песникиње Драгане Младеновић Све што ни(сам) желела са илустрацијама Душана Павлића, обраћа се првенствено тинејџерима, али може бити интересантан и млађој деци, као и одраслима. Тема романа веома је актуелна.

„Роман Све што (ни)сам желела написан је у форми дневника. Попуњава га једна прилично (не)обична дванаестогодишња Нина Ковач, како би се снашла у лудилу у које је упала. Хаосу у њеним мислима додатно доприноси чињеница да дане у карантину проводи с најпопуларнијим учеником у школи, седмаком Максимом Максимовићем. Изван те поделе по популарности и узрасту, испоставиће се да су она и он деца попут других млађих тинејџера које можда познајете, једино што Нина и Макс морају сами да се снађу и да један тежак период прегурају без родитељске потпоре“, наводи ауторка.

Драгана Младеновић пише лако, духовито, добро разуме све оно њени јунаци воле и због чега брину и права је мајсторица брзог и бритког дијалога. Иако Нина и Макс пролазе све фазе типичног тинејџерског познанства, од збуњености, преко свађе, до симпатије, у њиховом односу нема ничег сладуњавог. Током боравка у бакиној кући, главни јунаци су принуђени да се зближе јер су упућени само једно на друго док се суочавају с бројним изазовима, од тога како и где набавити храну, чиме се туширати и прати зубе, како помусти козу или умесити хлеб, уз немогућност да се то пронађе на Гуглу. У тако необичним околностима Нина и Макс се понашају изузетно зрело и заједно превазилазе своје личне дилеме и несигурности. Истовремено, они пажљиво посматрају дешавања у свету око себе, схватају важност сарадње и солидарности и на тај начин брзо одрастају.

"Драгоценост овог карантинског трилера Драгане Младеновић је свакако у томе што на један ведар и комичан начин, из угла младих, обрађује актуелне пандемијске трауме, те тако може послужити као погодна припомоћ у обрађивању тешких емоција које притискају многе. Зато је Све што (ни)сам желела роман који се појављује управо у тренутку када је најпотребнији." наводи се у приказу књиге објављеном на блогу о књижевности за децу и младе Књигоскоп.

Драгана Младеновић (1977) дипломирала је и магистрирала на Филолошком факултету у Београду. Живи у Панчеву и ради у Српској академији наука и уметности. Објавила је неколико збирки поезије, књига Родбина преведена је на немачки и шведски, а песме су јој превођене на италијански, енглески, француски, грчки, мађарски и словеначки. Творница, Омот списа и Родбина преведене су на македонски под обједињујућим насловом Грађа за леп роман (2013). Радови Драгане Младеновић објављивани су у свим значајнијим антологијама савременог српског песништва, као и у књижевним часописима и стрип издањима. Добитница је три награде за поезију и једне за причу. У издању Креативног центра објављена јој је збирка песама за децу Дар-мар, прича за млађе основце Господин Оливер и роман за старије основце Све што (ни)сам желела.

Ове књиге можете наручити преко нашег сајта, купити у нашим књижарама у Београду (ТЦ Еуроцентар, Македонска 30; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa