ТРИ ДОСИТЕЈЕВА ПЕРА КРЕАТИВНОМ ЦЕНТРУ!

26.10.2020

На овогодишњем конкурсу за Награду дечје критике три књиге у издању “Креативног центра”
освојиле су награду Доситејево перо 2020!

Роман ЛУТАЊА БАШТЕНСКИХ ПАТУЉАКА Гордане Малетић освојио је прву награду и постао добитник Доситејевог пера 2020. у категорији књига за млађи узраст.

Књига ПРИНЦЕЗИН ГЛОБУС Весне Алексић освојила је трећу награду и постала добитник Доситејевог пера 2020. у категорији књига за млађи узраст.

Роман ШУМСКИ ДЕРБИ Златка Васића освојио је трећу награду и постао добитник Доситејевог пера 2020. у категорији књига за старији узраст. 
Конкурс за Награду дечје критике Доситејево перо установили су 1997. године Секретаријат за културу града Београда, Библиотека Доситеј Обрадовић и Организација Пријатељи деце општине Вождовац према Конвенцији Уједињених нација о правима детета. Ове године приспело је 54 наслова из продукције за 2019. годину. У дечјем жирију било је 200 ученика из београдских основних школа. Награде ће бити додељене у новембру. 

Својим романом Лутања баштенских патуљака награђивана ауторка Гордана Малетић уводи читаоце у тајанствени свет необичних јунака. Баштенски патуљци можда за некога представљају само украсе у цвећу, али то не важи и за ауторку која зна њихову тајну. Њена прича почиње у тренутку када Цветко и Дубравко доспевају у башту девојчице Миле, али убрзо потом и нестају из ње без трага. За девојчицу и њену породицу тај нестанак остаје обавијен велом тајне, али пред читаоцима, који су у овој причи тајни сапутници, двојица патуљака оживљавају и откривају свет сакривен од знатижељних погледа људи.
Принцезин глобус  вишеструко награђиване ауторке Весне Алексић  је четврта књига из серијала о принцези Софији. У овој књизи, једна нетипична, савремена принцеза суочава се с новим изазовом – како се припремити за полазак у школу? Едиција Принцеза Софија намењена је читаоцима почетницима и, сходно томе, дизајнерско и техничко обликовање прилагођено је потребама оних који тек овладавају овом вештином – у књигама су заступљени већи фонт и проред како би се деци олакшало читање.
Романом Шумски дерби награђивани аутор Златко Васић нам доноси причу у којој је природа главна јунакиња. Пред очима читалаца оживеће стабла Дубоког јендека у борби за свој дом. Невољу у њихов крај донеће дрвосече претњом да ће посећи шуму по налогу из града. Једини начин да се одбране јесте да пристану на фудбалску утакмицу, односно опкладу с дрвосечама, у којој ће победник добити Дубоки јендек. Симпатични јунаци ове приче, тим Три звезде, уз помоћ лугара и становника шуме, храбро ће се суочити с бројним препрекама на том путу. Научиће да је фудбал игра за коју су потребне спретне ноге, паметна глава, али и велико срце читавог тима које заједнички куца за исту ствар – а то је одбрана дома.

Корисни линкови

banka intesa