НОВО! Дневник из болнице Кири

30.12.2020

Сведочанство научника који је преживео нуклеарну хаварију у Винчи 1958. године

У издању Креативног центра недавно је објављена књига Дневник из болнице Кири.

Октобра 1958. године, надомак Београда, у Институту за нуклеарне науке у Винчи, током експерименталног рада на нуклеарном истраживачком реактору РБ, дошло је до испуштања немерљиво високих доза радиоактивног зрачења, док се у тој просторији, бавећи се одговорно свако својим послом и задужењима, налазило шест младих особа. Шта се потом с њима дешавало забележено је у овом штиву састављеном од дневника који је водио данас једини живи учесник тог догађаја, Радојко Максић, као и од сећања двојице његових тада такође присутних другова и колега, Стијепе Хајдуковића и Драшка Грујића.

Током лечења Радојка Максића у париској болници Кири, о којем сведочи овај дневник, први пут у свету примењен је поступак пресађивања коштане сржи. Да би он био могућ, била је неопходна изузетна хуманост француских грађана који су донирали своју коштану срж петорици српских физичара, као и несвакидашња ангажованост лекара и медицинског особља болнице Кири.

Пред читаоцем је истинита животна прича о подвигу који је померио границе науке, али понајвише границе људске великодушности и пожртвованости.

Целокупна ауторска накнада од ове књиге намењена је лечењу деце оболеле од рака.

Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, купити у нашим књижарама (ТЦ Еуроцентар, Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa