Два романа у издању "Креативног центра" у ужем избору за Награду Политикиног Забавника

19.01.2021

Романи "Све што (ни)сам желела" и "Црна птица" нашли су се у ужем избору за Награду Политикиног Забавника

Почетком године традиционално се додељује Награда Политикиног Забавника за најбоље књижевно дело намењено младима објављено у претходној години на српском језику. У конкуренцији за најбоље дело у 2020. нашло се 55 наслова, од којих је у ужи избор ушло шест, а међу њима су два романа за младе у издању Креативног центра: Све што (ни)сам желела Драгане Младеновић и Црна птица Александре Јовановић.

Први роман наше познате песникиње Драгане Младеновић Све што ни(сам) желела, са илустрацијама Душана Павлића, обраћа се првенствено тинејџерима, али може бити интересантан и млађој деци, као и одраслима. Тема романа веома је актуелна. Компјутерски вирус изненада прелази на људе и у граду је ванредна ситуација. Дванаестогодишња Нина случајно се нашла одвојена од родитеља, у кући своје баке, а да ствар буде још занимљивија – ту је и седмак Макс, њена тајна симпатија из школе. На тај начин започиње прва књига будућег серијала чији су главни јунаци Нина и Макс. Драгана Младеновић пише лако, духовито, добро разуме све оно што њени јунаци воле и због чега брину и права је мајсторица брзог и бритког дијалога. 

Роман Црна птица, намењен, пре свега, старијим основцима, али и свим љубитељима добре приче, написала је Александра Јовановић, студенткиња мастер студија драматургије на Факултету драмских уметности у Београду, која је за свој поетски рад добила Награду Млади Дис. Црна птица је њен први роман, који успешно спаја елементе фантастике, хорора, психолошког романа и универзалне приче о одрастању. Илустрацију на корицама урадио је Добросав Боб Живковић.

У свом првом роману за децу, смештеном у мали град и једну обичну породицу, ауторка се бави универзалним темама – како се носимо с тугом, да ли умемо да разговарамо о њој, како је испољавају деца, а како родитељи, и шта нам је заиста потребно да бисмо након губитка наставили даље. Она вешто комбинује реалистичко приповедање с фантастиком и пред очима читаоца ствара два подједнако уверљива света између којих се девојчица Жеља креће. 

Жири за доделу Награде Политикиног Забавника, у саставу академик Александар Костић, психолог (председник), Ирена Шпадијер, професорка Филолошког факултета у Београду, Петар Арбутина, извршни директор Службеног гласника, Милорад Милинковић, филмски редитељ, и Петар Милатовић, у име Редакције 21. јануара саопштиће име добитника, док ће награда (плакета и новчани износ) бити традиционално уручена 25. јануара 2021. године, на Дан Политике. 

Ову престижну награду до сада су освојила четири издања Креативног центра: Све је у реду (2017), (Не) питај ме како сам (2015) и Ципела на крају света и Стилске игре (2014).

Корисни линкови

banka intesa