Наградa Политикиног Забавника роману ЦРНА ПТИЦА

25.01.2021

Књига ЦРНА ПРИЦА ауторке Александре Јовановић овогодишњи је добитник Награде Политикиног Забавника за најбоље књижевно дело за младе објављено у 2020. години.

Жири у саставу академик Александар Костић, психолог (председник), Ирена Шпадијер, професорка Филолошког факултета у Београду, Петар Арбутина, извршни директор Службеног гласника, Милорад Милинковић, филмски редитељ, и Петар Милатовић, заменик главног и одговорног уредника Политикиног Забавника, одлуку је донео једногласно. 

У образложењу одлуке жирија, поред осталог, пише: „Роман Црна птица младе Александре Јовановић оригинално је дело које успешно спаја елементе фантастике, хорора, психолошког романа и универзалне приче о одрастању. То је и узбудљиво вишеслојно штиво где се млади суочавају са светом какав заправо јесте, у коме и срушени снови умеју да изнедре наду и љубав…“ Жири је посебно истакао то што је млада ауторка на суптилан начин обрадила једну веома деликатну тему, а књига се издвојила и својим књижевним квалитетима.

Илустрацију на корицама урадио је Добросав Боб Живковић.

На 42. конкурс стигло је 58 наслова, а међу издањима која су се нашла у најужем избору био је и роман Све што (ни)сам желела Драгане Младеновић, такође у издању Креативног центра

Награда Политикиног Забавника установљена је 1979. године. Додељује се сваке године 25. јануара, на Дан Политике, за издања објављена у претходној години.

Креативни центар честита ауторки на овом значајном успеху!

Корисни линкови

banka intesa