Ново! Две нове сликовнице из серијала МАМА МУ

28.01.2021

Објављене су две нове сликовнице из серијала Мама Му које говоре о авантурама једне необичне краве и њеног пријатеља гаврана Гавре.

Креативни центар је пре пар година превео и објавио издања Мама Му прави кућицу на дрвету и Мама Му се љуља, а недавно су објављене и књиге  Мама Му прави пролећно спремање и Мама Му се спушта низ тобоган. Серијал књига о Мами Му обухвата више од десет сликовница намењених деци у узрасту од три године до шест година.

Сликовнице из овог серијала намењене су читаоцима који уживају у духовитим причама и богатим илустрацијама. Авантуре Маме Му и њеног пријатеља гаврана Гавре написала је шведска списатељица Јуја Висландер са супругом Тумасом Висландером, а илустровао чувени шведски илустратор Свен Нурдквист, који је читаоцима у Србији познат по серијалу књига о чичи Петсону и мачку Финдусу. Сликовнице о Мами Му са шведског је превела Светлана Тот.

У причи Мама Му прави пролећно спремање дошло је пролеће и Мама Му је одлучила да среди шталу. Али да ли је пролећно спремање ако само на прозорску даску у штали ставиш беле цветове у чашу с млеком и мало пометеш репом – није сигуран другар Гавра. Па ће и сам кренути у спремање сопственог гнезда. И за обоје ће се пролећно спремање изродити у нову авантуру са срећним завршетком.

У сликовници Мама Му се спушта низ тобоган Мама Му је угледала на плажи тобоган постављен за децу и све би дала да се и сама спусти низ њега. Гаври се та идеја не свиђа, али ипак ће помоћи својој другарици да се попне уз мердевине. А шта ће бити онда – читаоци ће сазнати читајући даље ову причу.
Према речима награђиване списатељице за децу и младе Весне Алексић сликовница има важно терапеутско својство. Према њеном мишљењу битно је да ликови не буду савршени, већ препознатљиви, са ситним недостацима и проблемима које желе да савладају, јер такве приче могу да помогну деци у прихватању замршене реалности, у којој не постоје само позитивци и негативци, већ слабе и јаке стране у свакоме од нас. Управо су такве сликовнице о крави Мами Му, која се не мири са свим оним што би могло да спутава једну краву.

Ауторка Јуја Висландер је још као дете маштала да ће се удати за фармера јер је лета проводила код баке на селу, окружена природом и кравама. Сећа се да је још тада почела да пише. Серијал о Мами Му написала је са супругом Тумасом Висландером. Заједно су писали и компоновали песме за децу које се и дан-данас певају у већини шведских домова.

Свен Нурдквист је један од најзначајнијих шведских илустратора и писаца за децу. Чича Петсон и мачак Финдус су његови широм света познати јунаци, а инспирацију за прве њихове авантуре Свен Нурдквист пронашао је играјући се са својим малим синовима.

Корисни линкови

banka intesa