Сећање на Владу Андрића (1944-2021)

17.02.2021

Колектив издавачке куће „Креативни центар“ изузетно је растужила вест о томе да је преминуo Владимир Андрић, наш драги сарадник и аутор.

Владимир Андрић рођен је 1944. године у Обреновцу. Дипломирао је филмску режију на Факултету драмских уметности у Београду. Скоро четири деценије  је радио на Телевизији Београд, а творац је антологијских телевизијских серијала "Лаку ноћ, децо" и "Пустолов". Добитник је већег броја награда за филмску и позоришну режију.
Награде "Политикин забавник", "Невен", "Змајеве дечје игре" и "Златни кључић" само су потврдиле Андрићев креативни ангажман у области дечје књижевности.
„Креативни центар“ је објавио његове књиге „Кроз гудуре Обреновца“ и  „Дај ми крила један круг“, која је 2006. године добила Награду за најбољу дечју књигу  на 51. Београдском међународном сајму књига, као и Награду "Невен" за најбоље илустровану дечју књигу те године.

„Дугогодишња сарадња са Владом Андрићем била је велика част за нашу кућу. Изузетно смо поносни на то што смо, између осталог, објавили неку врсту ретроспективе његовог песничког стваралаштва у књизи 'Дај ми крила један круг', и што смо Владине духовите и мудре стихове, намењене подједнако деци и одраслима, окружили најлепшим илустрацијама. Мени лично изузетно је жао што више неће бити прилике за дружење са особом која је имала тако широк поглед, изоштрене ставове и беспрекоран укус у свим областима културе за децу“, навела је Љиљана Маринковић, директорка "Креативног центра".

„Влада Андрић је био више од сарадника. Он је био наш Пустолов са којим смо храбро освајали Гудуре Обреновца и другар који је био увек вољан да подари своја крила, био је и страшни гавран Гаврило Грозни и (мој омиљени) кувар уморан од кувања шненокли. Био је све што јесте и нисте могли да замислите и уз то … умео је да прича најлепше приче за лаку ноћ. Од њега смо научили да књижевност за децу представља врхунску игру префињеног духа и да ту игру могу да играју само они који имају довољно знања, ширине и топлине да у свој загрљај приме читав свет“, рекла је Анђелка Ружић, уредница "Креативног центра".

 

Корисни линкови

banka intesa