Две нове књиге о Каубоју Кости

21.02.2021

Недавно су објављене две нове књиге у серијалу о Каубоју Кости – Каубој Коста и Тома Торнадо и Каубој Коста на родеу.

Крајем 2018. године Креативни центар је превео на српски четири књиге о том необичном јунаку – Каубој Коста и његова свиња Цица, Каубој Коста и пони прдигуз, Каубој Коста и досадне кокошке и Каубој Коста и Грозни Френк – које су наишле на одличне реакције предшколаца и млађих основаца.

Малишани у Србији већ су заволели овог нетипичног каубоја који живи усред Дивљег запада, на ранчу Срећица, са својим верним пријатељицама – свињом Цицом и кравом Ружом. Ранч је окружен густом шумом кактуса која их штити од бандита и којота, али због које их ретко ко посећује. Ипак, живот на ранчу Срећица никада није досадан, већ је пун узбуђења и комичних ситуација, са срећним завршетком.

Из прве четири књиге читаоци су сазнали како је Коста решио проблем са бодљикавим кактусима због којих му је веома тешко да оде по намирнице, како је прошао обрачун са опасним разбојником Грозним Френком, на који начин се изборио са групом кокошака које су му се уселиле у кућу бежећи од злог којота и да ли је Коста успео да јаше дивљег понија који при том има и проблема са стомаком и испушта непријатне мирисе. У новим књигама Костине догодовштине се настављају. Из књиге Каубој Коста на родеу сазнајемо да се наш јунак први пут у животу такмичи у јахању дивљег коња, хватању снажног бика ласом и бацању потковице удаљ. Мали читаоци ће открити да ли ће Коста бити бољи од Бате Бубуљичића и Боже Чачконосића, искусних учесника на родеу који се служе разним прљавим триковима да би победили. У причи Каубој Коста и Тома Торнадо Коста није могао да верује својим очима када се на његовој фарми, после снажног урагана, одједном појавило мајмунче. Тома Торнадо, како су га Цица и Ружа назвале, био је неодољиво сладак, али спреман на свакојаке враголије. И, наравно, убрзо се десио прави циркус…

Књиге из серијала о Каубоју Кости пуне су авантура и духовитих обрта, уз привлачне и веселе илустрације. Због занимљивог садржаја, обима текста и величине слова ове књиге су идеалне за подстицање самосталног читања код читалаца почетника, а могу послужити и као добро штиво за заједничко читање и уживање деце и родитеља.

Серијал о Каубоју Кости написали су Ева Мушински (1962-2020)  и Карстен Тајх (1967), обоје писци и илустратори из Берлина. Када је Креативни центар пре три године објавио прве књиге о Каубоју Кости, питали смо ауторе како су добили идеју за причу о каубоју који нема коња, пије кафу из шоље украшене цветним мотивима и има башту с поврћем. Одговорили су нам да су им издавачи из Немачке још 2003. понудили да напишу књигу за читаоце почетнике. Како су тада Пирати са Кариба били популарни, сви издавачи су хтели пиратске приче за децу, али они су одлучили да направе другачијег хероја. Тако је настао Каубој Коста. Серијал о њему обухвата више од десет књига, од којих су неке објављене на седам језика.

За све читаоце Креативни центар је приредио посебну акцију која важи на сајту, као и у наше три књижаре (Македонска 30 у Београду, Уроша Мартиновића 12 на Новом Београду и Синђелићев трг 19 у Нишу) –  уз две купљене књиге на поклон се добија постер с јунацима ових књига, а уз четири купљене књиге поклон је специјална кактус-оловка!

Корисни линкови

banka intesa