Недеља математике

08.03.2021

У сусрет Светском дану броја Пи (π) припремили смо акцију Недеља математике – 16 одабраних књига из математике биће на посебном попусту од 30% до 14. марта 2021.

Акција ће важити на сајту, као и у нашим књижарама (ТЦ Еуроцентар, Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш).

Љубитељи математике широм света обележавају Дан броја Пи (π) 14. марта. Четрнаести дан марта, трећег месеца у години, одабран је као датум обележавања овог занимљивог празника јер баш тај дан асоцира на вредност броја Пи (π), која је приближно 3,14.

Дан посвећен овом броју обележава се још од 1988. године, када је Лари Шов, амерички физичар, са својим сарадницима у Музеју науке Експлораторијум у Сан Франциску одлучио да у част броја Пи организује прославу и послужи госте воћним питама, алудирајући на игру речи – у енглеском језику се реч пита (pie) изговара слично као и број Пи. Традицију обележавања Дана броја Пи (π) касније су прихватили љубитељи математике из целог света. Амерички конгрес усвојио је 2009. резолуцију којом је Дан броја Пи (π) постао званичан празник, а циљ ове одлуке био је да се кроз обележавање тог дана популаризује математика.

Корисни линкови

banka intesa