НОВО! КОВЧЕГ ЗА БОСТАН

18.03.2021

Нова књига за читаоце почетнике из едиције Гусар Добрица

Гусарски приправник Добрица унук је чувеног гусарског капетана Немилосрдног Максе и уједно јунак серијала књига Гусар Добрица  намењених читаоцима почетницима. Серијал је посвећен гусарској дружини коју, поред Добрице, чине и гуска Љубинка, мачак Згубидан и љубазна Мушкатла, као и њиховим авантурама на малом Острву скривеном таласима жита усред Панонског мора.

Прва у низу књига под називом Једрењак у кукурузу објављена је прошле године и увела је читаоце у авантуру потраге за једрењаком Морско прасе, који је Добрица добио у наслеђе од свог деде. Овај чувени једрењак, који плови уназад, донео је дружини и старог дединог непријатеља, гусара по имену Грозоморни Божидар спремног на свакаква неваљалства само да би се домогао Максиног блага.

Авантуре и обрачуни Добричине дружине са Грозоморним Божидаром настављају се и у другој књизи овог серијала под називом Ковчег за бостан. Овог пута гусарска дружина покушаће да помогне зецу бостанџији око заливања лубеница, али у томе ће им се испречити један веома прождрљив гусарски ковчег и један необично љубазан пастир.

Серијал прича о гусару Добрици донеће читаоцима много забаве и дивних поетичних слика онеобиченог света на обалама Панонског мора. Авантуре јунака који плове бескрајним пространствима жита увешће нас у безгранични свет дечије маште и на најбољи могући начин подсетити на то колико је игра драгоцена и важна, како она измаштана речима и песничким сликама, тако и она стварна у животима наших најмлађих читалаца.

Својим префињеним и богатим стилом, мајсторским приповедањем и пажњом којом се посвећује својим књижевним јунацима, Златко Васић већ је освојио срца читалаца, а уједно и заузео место међу најбољим савременим ствараоцима књижевности за децу код нас. Његов роман за децу Чудесно путовање добио је 2017. године две престижне награде: Невен и Доситејево перо, а недуго затим уврштен је и у допунски избор лектире за ученике четвртог разреда.

Авантуре гусара Добрице и његове дружине илустровао је Добросав Боб Живковић. Поигравајући се текстом, наш познати илустратор је у свом најбољем маниру парирао писаној речи, уносећи у слике Добричиног света много себи својственог хумора, па очекујемо да ће ови наслови представљати праве књижевне посластице и за љубитеље писане речи и за љубитеље илустрације.
Књиге о Гусару Добрици можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (ТЦ Еуроцентар, Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa