НОВО! 100 ЛИЦА СТОЛИЦА

29.03.2021

Пред читаоцима је необична књига чија је главна јунакиња нико други до – столица. Приче о њених стотину лица изаткала је од маште, хумора и мрвице стварности списатељица Јасминка Петровић, а књигу су илустровала 22 илустратора.

Збирка прича 100 ЛИЦА СТОЛИЦА објављена је у едицији Различак. Разноврсним причама у овој књизи ауторка скреће пажњу на овај употребни предмет, најчешће уобичајени елемент ентеријера, и тиме нам пружа увид у свакодневицу и део нечијег личног света. Читајући причу Столица за маштање, у прилици смо да можда први пут замислимо Ван Гогов животни простор, иако смо веровали да о том сликару много знамо. Уз Столицу за слушање прича схватамо чега се боји дете у некој далекој земљи у којој постоје школе с једним ђаком. Столицу доживљавамо здраво за готово све док нас прича Школска столица не суочи са светом у којем столице нема јер нема времена за одмор, а прича Живот без столице води нас тамо где се до столице није ни стигло, тамо где постоје само камен и гола земља
Врста столица има колико и врста људи. Свака прича нас упознаје с различитим личностима – савременим, историјским, младим и старим. Све оне говоре различитим језицима – дечјим, књижевним или сленгом – и налазе се у средини у којој је језик којим се служе очекиван, а тип њихових столица уобичајен, скоро као да само такво окружење и постоји. Пролазећи кроз те светове, сагледавамо њихово мноштво и различитост. И баш као у једној од прича, обична столица постаје предмет помоћу којег се отискујемо у даљину, у пределе маште, тамо где смо слободни да све оно обично заменимо необичним. Постајемо свесни седишта на којем смо док читамо, сопствене перспективе и начина размишљања и увиђамо да их можемо променити на 100 начина.
Приче из ове књиге, које нас воде кроз различите доживљаје, имају и своје друго лице у поглављу Стварно, где се налазе многи истинити подаци о свакој од двадесет две теме. У осталим поглављима можемо се упознати с различитим врстама столица – од шамлице и хоклице, преко кухињске столице, до раскошних фотеља и лигештула. Прочитаћемо кратке занимљиве цртице о чувеним столицама, њиховим изумитељима и власницима. Чак ћемо се срести и са столицама по којима се пише.

Двадесет две приче илустровала су двадесет два изузетна и особена илустратора. У овој књизи преплићу се стварно и нестварно, баш као и у детињству, каже Јасминка Петровић. То преплитање нас, попут корака неког чаробног плеса, води од приче до приче приказујући нам складне парове речи и слика.
Јасминка Петровић је написала више од 30 књига за децу и младе, а многе од њих награђене су бројним наградама. Преведене су на више од 25 језика, а неке су драматизоване у позориштима за децу и младе у Београду, Сарајеву, Загребу и Стокхолму. По књизи О дугмету и срећи урађена је позоришна представа, а по мотивима тог романа снимљен је филм Злогоње. Роман Лето када сам научила да летим добио је највише награда од свих њених књига. Постављен је на позоришну сцену, налази се на списку изборне лектире, а та прича ће се ускоро појавити и на филмском платну. Јасминка Петровић је била уредник тинејџерске емисије на радију. Писала је за многе часописе и уређивала National Geographic Junior на српском језику. Учесник је у различитим програмима и пројектима који подстичу дечју машту и стваралаштво. Са удружењем Крокодил организује књижевни фестивал за децу Крокодокодил. Сценариста је дечје серије Кукурику шоу (РТС). Један је од оснивача Покрета за побољшање културе за децу и младе Ура култура.

Књигу 100 ЛИЦА СТОЛИЦА илустровали су: Ивица Стевановић, Ана Петровић, Никола Витковић, Драгана Радановић, Марица Кицушић, Игор Кекељевић, Мања Ћирић, Александар Золотић, Борис Кузмановић, Добросав Боб Живковић, Јелена Васиљевић, Милица Раденковић Смиљанић, Маја Веселиновић, Соња Пауновић Варга, Ване Костуранов, Лука Тилингер, Марија Јевтић, Душан Павлић, Маша Аврамовић, Алекса Јовановић, Градимир Смуђа и Миленко Стевановић.
Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.
Сви они који су књигу наручили у оквиру наше  претпродајне акције добили су информацију о слању/преузимању књиге.

Корисни линкови

banka intesa