НОВО! Зашто не треба да будете савршен родитељ

14.04.2021

"Зашто не треба да будете савршен родитељ" назив је новог приручника Невене Ловринчевић, психолога и аутора неколико корисних књига намењених родитељима.

У најновијој књизи Зашто не треба да будете савршен родитељ говори се о изазовима савременог родитељства. Кроз неколико поглавља (Моје дете је изузетно; Учитељица је неправедна; Стварно немам времена; Не желим да спутавам дететову личност; Све је под контролом и др.) ауторка Невена Ловринчевић говори о најчешћим дилемама родитеља који данас васпитавају децу – како пронаћи праву меру између спутавања и слободе, које су последице инсистирања на успеху по сваку цену, на који се начин ухватити укоштац са улогом друштвених мрежа у животу деце и многим другим.

Наравно, нису савремени родитељи први који се суочавају с дилемама. Свака генерација има своје изазове. Претходне генерације родитеља преиспитивале су приступе који су у њихово време били актуелни: Пусти га да плаче; Батина је из раја изашла; Деца се мажењем кваре; Не треба хвалити дете; Дечаци не плачу… Какви год да су изазови родитељства у времену у којем васпитавамо децу, ауторка сматра да ће сваком родитељу од помоћи бити флексибилност, преиспитивање и одустајање од идеје да се у родитељству мора достићи савршенство.

„Шта год да урадите, ма како се трудили и осмишљавали приступ, колико год били посвећени, веома је могуће да ћете у неком тренутку доживети шок и разочарање и запитати се: Какав сам ја то родитељ кад ми се ово дешава? А то питање значи само једно – добро дошли у свет родитељства! Честитамо! Ви сте управо у ситуацији у којој се сви родитељи нађу – да некад немају појма ни шта раде, ни шта треба да раде, ни како су се нашли ту где су. Једноставно: ништа им није јасно!“, истиче ауторка у уводу приручника. Према њеним речима, ова књига није за оне који желе да постану савршени родитељи – јер родитељ који не прави грешке не постоји – већ за оне који желе да нека своја уверења и понашање преиспитају како би за изазове родитељства пронашли права решења и свој однос с дететом учинили функционалнијим.

 „Одустаните на време од савршенства. Немојте да вам у јурењу нечега што је недостижно промакну ствари које су заиста важне: да пратите своје дете, да га подржавате, подстичете, да неки пут и подвикнете, да се мазите с дететом и уживате у једној од најлепших улога свог живота“, поручује ауторка Невена Ловринчевић.

Невена Ловринчевић дипломирала је на Одсеку за клиничку психологију Филозофског факултета у Београду. Током 30 година клиничке праксе радила је с децом и младима, бавећи се првенствено психодијагностиком, поремећајима спавања и превенцијом емоционалних поремећаја и поремећаја понашања.

Оснивач је Центра за психолошку едукацију и ауторка и водитељка више акредитованих семинара намењених васпитачима, наставницима, психолозима и педагозима. Циљ тих семинара јесу развој и јачање социјалних и емоционалних компетенција оних што непосредно раде с децом, и то у правцу ефикаснијег педагошког приступа, приступа који доприноси уравнотеженијем, здравијем и срећнијем развоју деце.

У издању Креативног центра објављено је девет књига Невене Ловринчевић: осам приручника за родитеље (Научите дете да спава, Клопке за родитеље, Дисциплина без батина, Научите да се љутите, Ко је газда у вашој кући, Тежим путем до родитељства, Ноћно мокрење и Зашто не треба да будете савршен родитељ) и један приручник намењен васпитачима (Ефикасна комуникација у вртићу).

У свим својим књигама ауторка се читаоцима обраћа на непретенциозан, прагматичан и једноставан начин, а савети које даје јасни су, применљиви и засновани на провереним информацијама. Верује да васпитавању деце треба приступити с радошћу и опуштено, примењујући два основна принципа: безусловну љубав, с једне, и јасно постављање граница, с друге стране.

Њене књиге преведене су на неколико језика: кинески, хрватски, индонежански, шпански, украјински, руски и македонски.

Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa