Ново! ФРАНЦ КВАКА. Писац без књиге

28.04.2021

У овој бриљантној књизи читаћете о животу славног (иако веома младог) мрачног писца без књиге – Франца Кваке. Сазнаћете све о великим потешкоћама с којима се суочио током писања и које је снагом своје воље успео да НЕ превазиђе и НЕ савлада.

Да ли сте ви једна од оних особа које обожавају да читају књиге и, уз то, можда сањају о томе да једног дана нешто и саме напишу? Нешто сасвим своје, јединствено и непоновљиво? Нешто што ће на светску књижевну сцену донети невиђено запетљан заплет и спектакуларно неочекиван расплет, од којег ће дрхтати узбуђени читаоци широм света?

Ако препознајете себе макар у једној од наведених ставки, позивамо вас да се придружите духовитој и забавној списатељској авантури под називом Франц Квака. Писац без књиге. Катерина Крис наменила ју је млађим тинејџерима и у њој говори о безуспешним напорима младог аутора, имењака славног писца, да (не) напише своју прву књигу која ће му донети славу. Пре него што стигну жељени аплаузи, обожавање читалаца и пажња јавности, младог и амбициозног Франца Кваку очекује дуг и трновит пут стварања. На том путу, сачињеном од (не)проспаваних ноћи и прстију који бриде од куцања на машини, Квакин најстрашнији непријатељ заправо је његов сопствени Блејач, који успева да упропасти сваки његов покушај да уложи креативни напор и ради на остварењу свог сна.

Да у књизи не би све било мрачно попут овог младог писца, ту су и сарадници који Кваку подржавају на путу до славе. Од агенткиње Дорине Пески, која својим роковима непрекидно кида његове истањене живце, преко незахвалних школских другара који не разумеју величину његовог генија, па све до штампарске раднице Марице, чија ће тежња ка перфекционизму у великој мери загорчати Квакине дане проведене у ишчекивању да будућа, заправо (не)постојећа књига изађе из штампе.

Ауторка Катерина Крис је по професионалној оријентацији дизајнерка и илустраторка, те је отуда своју причу о тешким искушењима овог младог писца у покушају обликовала као графички роман. То јој је омогућило да се у комбинацији речи и слике на специфичан начин поигра изазовима које доноси сам чин писања и да се с нескривеним симпатијама насмеје мукама свог јунака. Водећи Франца од вртоглавих висина у којима сања о слави и успеху до понора тешких и мрачних дилема, Катерина Крис нам открива пут којим пролази већина писаца, стварајући уједно урнебесно смешне ситуације у којима њен јунак углавном (не) жели да се налази. Тако из негативног контекста успева да извуче позитивне поруке намењене младим писцима, као и свим љубитељима читања и писања. Уз много забаве и смеха, ауторка нам у књизи даје и прегршт занимљивости о писцима, њиховим животима, начину писања, као и о њиховим навикама и тактикама које су им помагале у савладавању тешког и изазовног стваралачког процеса настанка књижевног дела.

Катерина Крис је награђивана грчка списатељица и илустраторка књига за децу и тинејџере. Прославила се популарним серијалом дечјих књига „Хм!“, који је два пута био номинован за престижну државну награду за књижевност. Од тада не престаје да ствара нове светове и јунаке, од којих је један и протагониста романа Франц Квака. Писац без књиге.

Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa