Недеља лектире

13.05.2021

У недељи која је пред нама 17 одличних издања која се налазе у избору лектире за основну школу биће снижена 30%!

Акција Недеља лектире важи од 12. до 19. маја на нашем сајту и у нашим књижарама:
- ТЦ Еуроцентар, Македонска 30, Београд
- Уроша Мартиновића 12 (улаз из Омладинских бригада), Нови Београд
- Синђелићев трг 19, Ниш

Ако сте у потрази за књигама које ће млађим основцима помоћи да усаврше своје читалачке вештине, а старијима да се припреме за нову школску годину, предлажемо вам да потражите неко од дела из одабране лектире.

У обавезну школску лектиру за први разред основне школе (читање у наставцима) спада Јежева кућица, предивна поема Бранка Ћопића, с маестралним илустрацијама Душана Павлића.

У другом разреду у наставцима се чита и обрађује једна од најпознатијих прича Александра Сергејевича Пушкина, Бајка о рибару и рибици, коју је илустровала Маја Веселиновић. Трећаци ће у својим читанкама пронаћи поему Бранислава Црнчевића Љутито мече, као и духовиту причу Јасминке Петровић Од читања се расте, са илустрацијама Добросава Боба Живковића, коју ће читати у наставцима.

У оквиру програма за трећи и четврти разред је и упознавање с појединим народним бајкама и народним приповеткама. Четвртацима су намењене и књигa Чудесно путовање Златка Васића, у оквиру допунског избора лектире, као и књига Јасминке Петровић О дугмету и срећи, у оквиру домаће лектире.

У петом разреду, читају се одломци награђеног романа Иване Нешић – Зеленбабини дарови, а у оквиру допунског избора лектире за пети разред налазе се две изузетне збирке прича Дејана Алексића које су добиле бројне награде – Музика тражи уши и Кога се тиче како живе приче.

Шестацима је намењен роман Мој дека је био трешња, савремене италијанске списатељице Анђеле Нанети, док је у оквиру допунског избора лектире деци понуђен изузетно духовит роман Јасминке Петровић Ово је најстрашнији дан у мом животу

У седмом разреду, у оквиру домаће лектире, чита се књига Ципела на крају света Дејана Алексића, док је као допунска лектира предложен највише награђиван роман за тинејџере у 2015. години – Лето када сам научила да летим Јасминке Петровић.
У осмом разреду, у оквиру допунског избора лектире налази се роман Дечко који није био из Ливерпула португалског аутора Кајо Ритера.

За ученике 4. и 8. разреда који српски уче као нематерњи језик препоручена је и књига Кажи тети Добар дан, Јасминке Петровић.

Корисни линкови

banka intesa