Награда Града Ниша за роман ЦРНА ПТИЦА

28.05.2021

Књига ЦРНА ПТИЦА ауторке Александре Јовановић добитник је Награде Града Ниша МАЛЕНИ ЦВЕТ за најбољу књигу за децу и младе у 2020. години.

Роман Црна птица дели награду са издањем Лука каже аутора Срђана В. Тешина, које је објавила издавачка кућа Архипелаг.    

На овогодишњи конкурс пристигло је 48 књига издавача из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Поред награђене књиге Црна птица, још два издања Креативног центра ушла су у ужи избор – Да ли лаје морски пас? аутора Пеђе Трајковића и Једрењак у кукурузу аутора Златка Васића.

Жири је ове године радио у саставу: Драгана Пешић Главашевић, професор књижевности и библиотекар (председница), др Душица Потић, професор књижевности за децу и књижевни критичар, Дејан Алексић, песник и уредник. Свечано уручење награда биће организовано почетком јуна ове године.

У образложењу жирија за роман  пише: „Црна птица је дирљива приповест о сазревању у сенци великог губитка, трагању за смислом кроз лавиринте жаловања, које за дванаестогодишњу девојчицу, главну јунакињу романа, постаје искушеничка тегоба на рубу аутодеструкције. Ауторка зналачки развија приповедачки план, драматуршки динамизује осетљиву и болну тему мешањем стварносног и ониричког, реалног и оностраног. Посебно уверљиво су представљени психолошка раван и унутрашњи сукоби и ломови којима је изложена девојчица Жеља у категоричком одбијању да се суочи са истином о очевом трагичном крају. Стереотипна представа о социјалном повлачењу својственом деци чије детињство дубоко обележи несрећа избегнута је увођењем ликова кроз које се ситуационо указују ’коректори’ емоционалног склизнућа – љубав, пријатељство, поверење..
Специфичност овогодишњег избора за награду видљива је у податку да су и Јовановићевој и Тешину ово прве књиге у жанру литературе за децу и младе, што треба посебно да радује, будући да смо у овој области књижевног стварања добили двоје нових, изразито самосвојних аутора.“

Награду Малени цвет, која сесастоји од повеље и новчаног износа, установио је Град Ниш 2015. године, а додељују је Град Ниш и Нишки културни центар. Како организатори наводе, основни мотив за покретање овакве награде јесте недвосмислена потреба да се најмлађим генерацијама приближе књига, читање и писање. Циљ и смисао ове награде није само награђивање аутора најбоље књиге за децу већ и свеукупна комуникација с нишким основним и средњим школама, помагање оснивања и рада књижевних и читалачких секција, клубова и друштава у школама, афирмација првих искустава младих писаца и свеобухватна промоција књиге међу децом и младима

Корисни линкови

banka intesa