НОВО! Ушло куче у сандуче

02.06.2021

Нова сликовница у стиху УШЛО КУЧЕ У САНДУЧЕ аутора Пеђе Трајковића намењена је деци у узрасту од три године до седам година, а написана је са идејом да се кроз занимљиве језичке игре подстакне развој говорних вештина код деце.

Занимљив поетски израз у књизи  Ушло куче у сандуче огледа се у врло забавном поступку гомилања гласова, облика речи, стихова и ликова, а духовитим илустрацијама Ане Петровић младим читаоцима се откривају пријатељски, фантастични и хумористични светови главних јунака.

Учење правилног изговора гласа ч мотивисано је употребом речи попут луче, гугуче, сандуче, слонче, балонче. Понављању истих облика у песми Ушло куче у сандуче придружене су и друге језичке игре, које могу послужити за вежбање меморије и учење правилног изговора гласова. У песми Лети слонче кô балонче свака именица је грађена на исти начин: шампионче, васионче, комбинезонче, саксофонче, што чини да оно о чему се говори изгледа симпатично будући да је реч о изразима које користимо од миља.

Сандуче из песме по којој је књига добила назив постаје уточиште различитим животињама које се у њему, једна по једна, скупљају због потребе за комфором, скровиштем, заклоном или друштвом. Тако се у сандуче постепено усељавају једно куче, маче, мече, паче и (замало) птиче, а њихов заједнички живот представљен је илустрацијама које на духовит начин сликају гужву и недостатак простора у новом дому. Посебно су занимљиве суптилне промене у односима међу станарима и њихови покушаји да се уклањањем преграда између сандучића створи више заједничког простора за све. Заједништво и другарство су мотиви присутни и у песми Лети слонче кô балонче, у којој се склапају прековасионска пријатељства док слонче и бизонче живе у свету препуном могућности за остварење и најнеочекиванијих снова.

Текст и слике у обе песме допуњују се међусобно, док је простор који стихови остављају за домишљање у илустрацијама Ане Петровић искоришћен за инвентивне допуне радњи.

Поред тога што треба да помогне деци у савладавању говорних способности, књига поезије Ушло куче у сандуче одражава и посебно ведар поглед на живот. Аутентична језичка и визуелна обрада у овој књизи ствара утисак оптимизма, нежности и добронамерности песничког света Пеђе Трајковића.

Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa