НОВО! НЕ ПЛАШИМ СЕ ВИШЕ!

07.07.2021

Да суочавање са страхом не мора увек бити компликовано, показује нова књига поезије за децу Симеона Маринковића НЕ ПЛАШИМ СЕ ВИШЕ!

Охрабрење малим читаоцима долази са сваке странице ове књиге. На њима су исписане и насликане приче о девојчицама и дечацима који су савладали своје страхове тако што су се боље упознали с појавама што су их плашиле. Поред стихова, процесу разумевања испрва застрашујућег света помажу и уверљиве илустрације Лее Ембели.

Било да је у питању страх од боравка у шуми, било од остајања у мрачној соби, силаска низ стрму стазу или ходања по уском мосту, од звука грмљавине или јавног наступа, решење је увек исто – треба се боље упознати са оним што нас плаши. Подршка околине, породице или вршњака најважнија је у том процесу. Маме, тате, баке, деке, другари и другарице деле своја знања и искуство с главним јунацима ових стихованих прича, увек показујући разумевање за уплашену децу.

Потреба за променом перспективе једна је од најупечатљивијих порука ове књиге. Не само да се деци приближавају знања о ономе што их плаши већ се неретко истиче да често не примећујемо како у испричаној причи можда нисмо само ми уплашени. Тако сазнајемо да се у застрашујућој шуми уплашене животиње крију од нас и да им је потребно охрабрење, док у неким ситуацијама могу деловати опасно јер се и саме труде да заштите себе или своје младунце. На тај начин сликовница Не плашим се више! показује да уз спремност да учимо и усвајамо нова знања учимо и да се ставимо на место другог и тиме развијемо способност за емпатију.

Леа Ембели својим илустрацијама врло успешно истиче кључне идеје и поруке ове књиге. Њене илустрације исказују разумевање за перцепцију онога који се плаши. Упечатљиве и уверљиве представе различитих страхова показују да се та осећања код деце не узимају као безазлена и немотивисана, како то често може изгледати у свету одраслих. Интензивни осећаји страха ублажени су сценама у којима оно што изазива страх на крају може деловати добронамерно и симпатично.

Књига Не плашим се више! прича о страху на једноставан, дирљив и охрабрујући начин. У њој се деца уче да се до храбрости и неустрашивости долази путем интересовања за свет око нас, путем учења о њему и проналажења начина на који ћемо разумети друге.

Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa