Саопштење поводом петиције у вези са књигом "Научите дете да спава"

06.07.2021

Поводом петиције групе родитеља у вези са књигом „Научите дете да спава“ уреднички тим "Креативног центра" и ауторка Невена Ловринчевић написали су одговор подносиоцима петиције, који преносимо у целости.

Књига Научите дете да спава садржи многе корисне информације и савете у вези са успостављањем правилног ритма активности детета током дана и ноћи, који је од изузетног значаја за целокупан развој, те и постепено изграђивање регулације сопственог понашања. Део који помињете односи се на предлог методе успављивања и само је један аспект који се у књизи обрађује, при чему је ауторка баш ту веома водила рачуна о томе да се ни на који начин не наруши близак однос родитеља и детета, наглашавајући континуирано у књизи његов круцијални значај за развој и добробит самог детета. Такође, на неколико места у књизи, као и на самом крају, јасно је назначено да су сви савети само предлози и да су родитељи слободни да бирају оне који им одговарају.

Наш тим брижљиво бира наслове и увек консултује стручне рецензенте за дату област. Политика наше куће јесте да родитељима пружимо што шири избор, те у нашој понуди постоје и друге књиге које се баве овом тематиком, на шта смо указали у претходном мејлу. Пошто сте сугерисале да имате текстове за које сматрате да су добри, било би нам драго да нам их пошаљете, те да их и објавимо уколико то буде у складу с нашом издавачком политиком и плановима.

Уреднички тим „Креативног центра“

.......................................................

Oдговор ауторке Невене Ловринчевић на петицију:

 – Књига "Научите дете да спава" пружа много више информација него што је то примена методе о којој говоре ауторке петиције: објашњења циклуса спавања, податке о томе зашто одређени поступци и понашање родитеља воде ка лошим навикама спавања код детета, како формирати добре обрасце спавања итд.

– Методом Cry it out, коју је описао Фербер, предвиђа се максимално време од 30 минута током којег родитељ не улази у собу да умири дете. Неке методе CIO (Фербер није једини аутор такве методе, јер постоје бројни аутори са сличним верзијама: Murkoff, Weissbluth, Hogg, Blau, Buckman…) препоручују и да то време буде до 45 минута. Максимална времена која сам ја препоручила у књизи су пет минута (за децу која не желе да остану у свом кревету) и 15 минута (за децу која се одвикавају од успављивања). Времена сам скратила у односу на друге технике CIO управо ради избегавања нарушавања односа родитељ–дете.

Детаљан опис препоруке понашања родитеља при примени методе који сам дала у књизи (кратак улазак, смирено и нежно понашање према детету), као и скраћена времена у односу на друге методе CIO, усмерени су на то да постигну максималан ефекат у формирању добрих навика спавања без нарушавања односа поверења детета и родитеља. Ова метода, као и бројни други приступи у родитељству, свакако ће одговарати неким родитељима, а другима не. Сматрам (као што сам јасно рекла и у свим својим књигама, али и у разговорима с родитељима) да је то сасвим у реду, као и да сваки родитељ у сваком аспекту родитељства треба да тражи оно што је за њега и дете најефикасније и што им највише одговара. Не постоји модел или метод који ће увек и свима одговарати. 

– О непостојању краткорочне и дугорочне штетности примене методе CIO у успављивању детета говори студија из 2016. године, у којој се наводи да су деца успављивана методом CIO спавала боље од деце из контролне групе, као и да проценом емоционалних/бихејвиоралних проблема једну годину после примене методе CIO нису нађене никакве разлике у односу на контролну групу. Податке о тој студији и другим сличним студијама можете пронаћи на следећим линковима: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22966034/

https://pediatrics.aappublications.org/content/early/2016/05/21/peds.2015-1486

https://www.healthline.com/health/baby/cry-it-out-method

– Књига Научите дете да спава једна је од најтраженијих књига које сам написала. Родитељи ми се најчешће јављају са одличним утисцима и великом захвалношћу након што је прочитају. Обраћали су ми се родитељи који су били под веома великим стресом због лоших навика спавања код детета. Многи од њих су током разговора плакали, наглашавали да се веома лоше осећају, да имају изразито ниско самопоуздање, да мисле како су веома неуспешни родитељи, да имају осећај кривице што не успевају да реше проблем спавања, да су им партнерски односи угрожени, да су приметили да стрес утиче и на њихово понашање према детету током дана и ноћи, када тешко контролишу негативна осећања: љутњу, тугу, бес (после чега се осећају кривим) и сл.

– Сматрам да сваки родитељ има право да донесе одлуку о томе шта је за њега као родитеља најбоље решење и да сам одлучи о томе да ли ће применити не само методу о којој ауторке петиције говоре већ и остале савете из књиге Научите дете да спава. По мом мишљењу, та одлука је за тог родитеља и његово дете – добра одлука.

 

Невена Ловринчевић, психолошкиња и ауторка књига о родитељству

 

Корисни линкови

banka intesa