НОВО! ЖУТИ КОЛАЧ С ВИШЊАМА

07.07.2021

У издању „Креативног центра“ појавио се један „сладак“ наслов – „Жути колач с вишњама“. Реч је о првој сликовници из нове едиције „Мали врт“, намењене деци у узрасту од три до четири године.

У овој књизи ауторке Ен Труф вртић је представљен као мали врт – заједница деце и васпитача, у којој је сваки дан по нечему посебан. Овог пута организован је ДАН ЖУТОГ КОЛАЧА С ВИШЊАМА. У ту прославу у „Малом врту“ укључена је читава заједница. У њој расту вртуљци – дечаци и девојчице о којима бригу воде њихови васпитачи, вртлари. Тај врт није место на којем се води брига само о деци већ и о разном поврћу, воћкама и домаћим животињама. Током припреме за справљање колача вртуљци одлазе у потрагу за намирницама – неки од њих прикупљају јаја из кокошарника, док други беру вишње које ће, уз помоћ вртлара, очистити од коштица. Осећај задовољства због успешно обављеног посла деле сви у Малом врту будући да су заједничким трудом и равноправним учешћем овај слатки дан прославили уз чак два плеха колача с вишњама.

Особеност „Малог врта“, поред наглашеног заједништва, огледа се и у несвакидашњој атмосфери слободе. Слобода у „Малом врту“ подразумева да су у њему разлике добродошле. Грешке се схватају као саставни део сваког напретка и, уз подршку заједнице, поправљиве су. У овом вртићу слобода значи и могућност боравка у природи – у башти, с домаћим животињама, на игралишту или у шумици поред реке. 

Вредности овог малог друштва посебно су истакнуте на илустрацијама Евелине Даневе Рајнингер. На њима су представљени вртуљци и вртлари различитих година и порекла, а разноликости заједнице „Малог врта“ не доприносе само они већ и сав други живи свет – животиње и биљке. Оваквим поступцима доприноси се посебно оптимистичној, топлој и необично празничној атмосфери света „Малог врта“.

Писане првенствено како би помогле родитељима да будућим вртуљцима приближе идеју о самосталном боравку у новом амбијенту, сликовнице из ове едиције сигурно ће обрадовати и васпитачице и васпитаче јер ће бити добар избор за заједничко читање с децом. Односи који се негују у „Малом врту“ повод су за размишљање и о односима које градимо у нашим вртићима, као и о вредностима које негујемо – попут толеранције, одговорности према другима и поштовања и очувања природе.

Дан жутог колача с вишњама само је један од дана за чије обележавање теку припреме у едицији „Мали врт“. Узбудљиве авантуре вртуљака и вртлара наставиће се и у сликовницама „Лет на ко бајаги Марс“ и „Три принцезе“.

Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa