НОВО! БАБАРОГА

17.08.2021

Сигурно сте бар једном у животу завирили испод свог кревета у потрази за бабарогом. Бабароге су, зна се, она чудна и тајанствена бића која шушкају ноћу у мраку, праве огромне сенке по зидовима собе и служе томе да се деца плаше. Ипак, овог лета једна нова књига разоткриће нам многе тајне у вези са овим створењима и показати да нису баш све бабароге тако страшне.

Реч је о сликовници Јелене Живановић која је под називом Бабарога објављена у издању Креативног центра. Намењена је узрасту од три године до пет година и верујемо да ће врло брзо пронаћи пут до домова многих наших читалаца.

Ову Бабарогу нацртала је једна девојчица и та Бабарога уопште није страшна. Напротив, она је дречавозелена, има дивне очи и трепавице и стално се смеје. Воли да чита и да се игра ноћу, да поправља играчке и грицка чоколаду. Али од свега, баш од свега, највише воли своју девојчицу. Зато се у овој причи на сасвим посебан начин брине о њој и о њеној породици.

Прича о Бабароги ауторски је првенац Јелене Живановић, која је на свој сасвим посебан начин измаштала свет ове необичне јунакиње. Како наводи ауторка: Ова прича је плод игре и маште. Треба да подсети и укаже на њихову величанственост, снагу и моћ. Машта тако може и једну општепознату страшну и грозну бабарогу да претвори у другара и заштитника. И то без нуђења лимуна и крушке као у песмици. Машта може и да зада и да промени облик и боју, да смисли и измисли баш све. А игра јој удише живот. И тако свакодневица постаје много лепша, боља и лакша. Само је потребно да се отвори срце и пусти машти на вољу.

Сликовница о Бабароги је посебна по много чему, а можда највише по илустрацијама које је за ову књигу маестрално урадио наш познати илустратор Борис Кузмановић. Борис истрајно успева у томе да сваком својом новом књигом изненади и обрадује како наше читаоце, тако и нас као издавача. Илустровање приче о Бабароги није било једноставно за рад, али у овом случају било је довољно препустити се његовој невероватној машти и сасвим посебном сензибилитету. Како јунакиња ове књиге није у својој традиционалној улози, тако и Борисова интерпретација ове приче излази из оквира нашег традиционалног доживљаја сликовнице за децу. Својим цртежима и свеукупним обликовањем он ствара посебну атмосферу и на наше тржиште књига доноси дух нечег сасвим новог и модерног. Отуда очекујемо да ће у сликовници о Бабароги уживати генерације данашње деце, али и нешто старијих заљубљеника у свет илустрације, те да ће она постати једна од оних вољених књига које заузимају посебно место на полици у кућној библиотеци.

Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa