ДВА ДОСИТЕЈЕВА ПЕРА КРЕАТИВНОМ ЦЕНТРУ!

09.09.2021

На овогодишњем конкурсу за Награду дечје критике две књиге у издању “Креативног центра” освојиле су награду ”Доситејево перо”.

Kњига У ПОТРАЗИ ЗА СУНЦЕМ Иване Лукић освојила је другу награду и постала добитник "Доситејевог пера" у категорији књига за млађи узраст. 

Роман СВЕ ШТО (НИ)САМ ЖЕЛЕЛА Драгане Младеновић освојио је трећу награду и постао добитник "Доситејевог пера" у категорији књига за старији узраст.

Конкурс за Награду дечје критике “Доситејево перо” установили су 1997. године Секретаријат за културу града Београда, Библиотека “Доситеј Обрадовић” и Организација “Пријатељи деце” општине Вождовац према Конвенцији Уједињених нација о правима детета. Ове године приспело је 49 наслова из продукције за 2020. годину. У дечјем жирију било је 220 ученика из београдских основних школа.

Ивана Лукић, психолошкиња и професорка у једној београдској гимназији, позната је читалачкој публици по књигама које пише за веома осетљиву циљну групу – њу чине тинејџери. У књизи У потрази за сунцем, две најбоље другарице крећу у необичну пустоловину. Оне лутају непознатим пределима, суочавају се с препрекама и савлађују их свака на свој начин, а све то у потрази за сунцем, чију симболику није потребно посебно објашњавати. Кратки исечци њихових разговора откривају нам оно што ауторка жели да поручи као важно на том путу потраге. Ови својеврсни знакови покрај пута помажу јунакињама, а самим тим и читаоцима, да истрају у својој намери и стигну на одређени циљ. Посебну вредност књиге чине предивне илустрације Марице Кицушић. Пуне колорита и необичне симболике, ове илустрације на себи дуго задржавају поглед читаоца, који ту може пронаћи и препознати вишеслојна значења што их ова књига носи.

Први роман наше познате песникиње Драгане Младеновић Све што ни(сам) желела, са илустрацијама Душана Павлића, обраћа се првенствено тинејџерима, али може бити интересантан и млађој деци, као и одраслима. Тема романа веома је актуелна. Компјутерски вирус изненада прелази на људе и у граду је ванредна ситуација. Дванаестогодишња Нина случајно се нашла одвојена од родитеља, у кући своје баке, а да ствар буде још занимљивија – ту је и седмак Макс, њена тајна симпатија из школе. На тај начин започиње прва књига будућег серијала чији су главни јунаци Нина и Макс. У издању "Креативног центра" недавно је објављен и други део серијала – роман Све што (ни)сам очекивала, а у припреми је и трећа књига.

Корисни линкови

banka intesa