НОВО! Дуго мачје лето

16.09.2021

Занимљиву причу за млађе основце о једном узбудљивом лету написала је Весна Алексић, а илустровао је Младен Анђелковић.

Да ли волите мачке? Та лепа и умиљата створења, која умеју на најслађи могући начин да вам се склупчају у крилу и испуне топлином сваки кутак вашег бића. Поред ове невероватне вештине, мачке тачно умеју и да изаберу своје будуће власнике, али имају и неке сасвим посебне супермоћи. Бар тако мисли Адам, јунак Дугог мачјег лета, нове књиге ауторке Весне Алексић, са илустрацијама Младена Анђелковића.  Овај роман је намењен млађим основцима, али ће у њему уживати и нешто старији читаоци, као и њихови родитељи.

Адам је дечак који се спрема да крене у школу. Од тог великог догађаја дели га само једно лето и он га користи на најбољи могући начин – тако што се непрекидно игра. Адам већ зна много тога занимљивог, рецимо уме да вам исприча све о суперхеројима. Сигуран је у то да Авенџерси штите и њега и читав свет од разноразних великих и малих претњи и невоља и зато њихове фигуре чува на посебном месту у својој соби. Ипак, поред свих тих невероватних јунака, Адам жели да има и једног сасвим посебног суперхероја – малог наранџастог мачка. То је зато што мачке имају неке сасвим посебне моћи, какве чак ни чувени Авенџерси немају. Нажалост, како то често бива, мама се не слаже са овом Адамовом идејом и он готово да мора да се помири с тим да ће му детињство проћи без жељеног кућног љубимца.

Срећом, дечје жеље најчешће пронађу неке сасвим необичне и тајне начине остваривања, па ће тако у Адамов живот једног дана ушетати мачка. И то мама мачка, која је на свет донела пет мачића. И док ће се његова породица, уз читав свет, бавити темом опасног вируса који је паралисао нашу планету, Адам ће се сасвим озбиљно посветити бризи о овим сићушним и нејаким створењима. Због те тајне мисије уплешће се у низ забавних ситуација, стећи ће и неке нове пријатеље, а његова жеља да поседује сасвим посебно жуто маче добиће неочекиван преокрет.

„Деца треба да се друже са животињама. То јесте важан део њиховог одрастања јер им то проширује и обогаћује скалу емоција – уводи саосећање, бригу, љубав и, што је посебно важно, одговорност у љубави, поготово ако су те животиње напуштене и треба им помоћ“, истиче ауторка књиге.

Причу о Адаму и његовој летњој авантури Весна Алексић нам приповеда у свом препознатљивом маниру. Кроз призму доживљаја овог симпатичног дечака она осликава његову породицу и окружење, али и свет, који се у том тренутку суочава с једном од највећих криза савременог доба. „Овај роман говори о великом распусту 2020, који је започео још 15. марта због појаве пандемије изазване вирусом корона. Том распусту су се деца веома обрадовала, али им је радост била кратког века јер су на распуст отишли сви – и родитељи, и баке и деке, и комшије… Потом су распуст покварила и многа друга ограничења, али, на срећу, почело је да се дешава и нешто лепо. Појавила се мачја породица, тако да је нека тамо светска епидемија сместа отишла у други план, бар за децу“, објашњава Весна Алексић.

Читава галерија живописних ликова уоквирује слику живота Адамове породице у великом граду. Пријатељи, рођаци, деца из комшилука и њихови родитељи саставни су део његовог одрастања. Ту су да му пруже подршку и нежност, да сакрију његову малу тајну, да га усмере, прекоре, да му дају неки савет и нечему подуче или тек да му засладе дан укусним колачима. Наглашени принципи заједништва и подршке шире се тако у концентричним круговима од породице на целокупну заједницу. Ту чак и један залутали пас и мала мачја породица проналазе уточиште и заштиту. Повезана узајамном пажњом и бригом, ова заједница пружа осећај сигурности и супротставља се страховима и претњама које долазе из спољашњег света. Из њеног окриља ауторка нам на крају романа и поручује да, иако не знамо шта нам будућност доноси, можемо бити сигурни у то да ће живот неумитно наставити да се развија и расте. Доносиће нам велике изазове, али и срећу и много тога другог, понекад ситног, понекад крупног, али подједнако неописиво лепог. И све ће се то умножити и увећати уколико будемо могли и умели те будуће дане да поделимо и проживимо с неким – заједно.

Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa