НАГРАДА НЕВЕН ЗА 2020. ГОДИНУ

21.09.2021

Организација Пријатељи деце Србије доделила је награду Невен за 2020. годину ЧЕДОМИЛИ МАРИНКОВИЋ за књигу ЈЕВРЕЈИ У БЕОГРАДУ (1521–1942), као најбољем делу из области популарне науке.

Књига Јевреји у Београду (1521-1942) намењена је свима онима који желе да сазнају нешто више о томе како су током четири стотине година на подручју Београда живели припадници јеврејског народа, прогнани не само са територије на којој су поникли, већ и из разних других крајева света. Пролазећи кроз поглавља ове књиге, млади читаоци ће се упознати са многим чињеницама из свакодневног живота Јевреја, њиховим обичајима и празницима, као и са тешким страдањима којима су били изложени током Другог светског рата. Сазнаће много тога занимљивог о јеврејским обичајима и празницима, о пословима којима су се припадници тог народа бавили, њиховом одевању, исхрани, школовању, као и о учешћу у културном животу Београда. Пажљиво изабран илустративни материјал састоји се од упечатљивих илустрација Синише Бановића и богатог фото-материјала из музејских збирки и приватних колекција.

Ауторка књиге др Чедомила Маринковић, историчар уметности, одличан је познавалац историје Јевреја на тлу Србије. С посебним осећајем за судбину тог народа, осликала је његов живот искрено и одмерено, дајући целовит и занимљив приказ теме, који младима може бити важна подршка у учењу, а одраслима корисно подсећање на вековима присутне суграђане.

Аутори Креативног центра освојили су досад чак 29 награда Невен, од чега 11 за књиге из популарне науке!

На овогодишњи конкурс за награду Невен стигло је 33 наслова намењених деци и младима из шест издавачких кућа. О награди из области популарне науке одлучивао је жири у саставу: Јелена Панић Мараш, Душан Поп Ђурђев и председник жирија Слободан Бубњевић. У образложењу, између осталог, пише: “Писано јасно, непосредно и свеобухватно књига Јевреји у Београду Чедомиле Маринковић лагано уводи младог читаоца у историју, етнологију и културу једног народа који је дуго делио судбину града на ушћу Саве у Дунав”.

Награде ће доделити организација Пријатељи деце Србије, 7. октобра 2021, у 13 h, у Свечаној сали Скупштине града Београда. Награда се традиционално додељује у току Дечије недеље.

Традиционална награда Невен, најстарија и најзначајнија награда у области културе за децу, установљена је 1955. године. Подстиче стваралаштво за децу, афирмише ауторе и најуспешнија остварења за младе. Додељује је организација Пријатељи деце Србије у три категорије: белетристика, илустрација књиге или сликовнице и популарна наука. Награду чине повеља чији је аутор Душан Петричић и новчани износ. Додељује се сваке године за издања штампана у претходној години. Доделу овогодишње књижевне награде Невен подржали су Министарство културе и информисања и Министарство за бригу о породици и демографију.

Креативни центар честита ауторки на значајном успеху!

Корисни линкови

banka intesa