"Јежева кућица" на стази "Читај и шетај"

29.09.2021

Међународни фестивал сликовница "Чигра" Народна библиотека Пожега ове ће године реализовати на необичан начин – 30. септембра у 12 сати у Пожеги ће бити отворена стаза здравља и знања "Читај и шетај".

У оквиру ове стазе на отвореном ће бити постављено осамнаест сталака, а на сваком од њих наћи ће се по неколико страница сликовнице Јежева кућица Бранка Ћопића, у издању "Креативног центра", са илустрацијама Душана Павлића.

Сликовнице на стази мењаће се на свака три месеца. Пројектом Читај и шетај Народна библиотека Пожега жели да подстакне породично дружење деце и одраслих на отвореном, уз читање сликовница и шетњу на свежем ваздуху. Ово је прва таква стаза код нас, а у свету су познате под називом Storywalk.

Креативни центар подржава иницијативу библиотеке у Пожеги јер сматра да сликовница као прва дететова књига позитивно утиче на његов развој, помаже му да боље разуме себе, да сазна више о свету који га окружује и да му приближи различите ситуације с којима се среће у породици, вртићу, заједници. Част нам је што је библиотекарка Народне библиотеке Пожега Даниела Скоковић одабрала баш сликовницу Јежева кућица за почетак ове акције јер верујемо да је ово добар пример креативне иницијативе за подстицање читања.

Међународни фестивал сликовница Чигра део је ширег пројекта Култура на шинама, који се организује у оквиру манифестације Дани европске баштине 2021. Програм Култура на шинама одржаће се у четвртак, 30. септембра, у организацији Градске библиотеке Владислав Петковић Дис из Чачка, Народне библиотеке Стефан Првовенчани из Краљева и Народне библиотеке Пожега. Реч је о несвакидашњем програму који ће бити одржан на неколико локација у јавном простору, углавном на железничким станицама, као и у самом возу на релацији Пожега‒Чачак‒Краљево, а учествоваће писци и песници: Драган Јовановић Данилов, Милоје Радовић, Оливера Недељковић, Владимир Пиштало, Дејан Алексић, као и библиотекари, туристички водичи, деца и млади, случајни и намерни путници и други. Програм Култура на шинама реализује се захваљујући партнерима – Железницама Србије, компанији Србија Воз и Инфраструктури Железнице Србије.

  

Корисни линкови

banka intesa