Сећање на Радојка Максића (1933–2021)

08.09.2021

Колектив издавачке куће „Креативни центар“ изузетно је растужила вест да је преминуо Радојко Максић, наш драги пријатељ и аутор књиге „Дневник из болнице Кири“.

Радојко Максић је као млад физичар био један од озрачених у нуклеарној хаварији у Винчи 1958. године. По повратку с лечења из париске болнице „Кири“ посветио се активностима заштите од јонизујућег зрачења и нуклеарне сигурности у Институту Винча. Стално запослен у савезним органима у време СФРЈ, а затим и у републичким установама надлежним за примену нуклеарне енергије у мирољубиве сврхе, учествовао је у решавању значајних проблема у овој области на националном и међународном нивоу све до пензије. Једна од његових животних мисија била је да сачува сећање на хумане доноре коштане сржи и на лекаре који су несебично помогли у излечењу младих научника.

У књизи „Дневник из болнице Кири“ аутор је изнео своја сећања, као и сећања Стијепе Хајдуковића и Драшка Грујића, двојице својих другова и колега, на лечење у париској болници. Тада је први пут у свету примењен поступак пресађивања коштане сржи захваљујући хуманости француских грађана који су донирали своју коштану срж петорици српских физичара. У овој књизи испричана је животна прича о подвигу који је померио границе науке, али понајвише границе људске великодушности и пожртвованости.

У складу са својом хуманом мисијом, аутор је целокупну ауторску надокнаду од ове књиге наменио лечењу деце оболеле од рака.

Памтићемо га као врсног научника и хуманог и пожртвованог човека чија је једна од мисија у животу била  да сачува сећање на хумане доноре коштане сржи и на лекаре који су несебично помогли у излечењу младих научника који су као и он преживели хаварију у Винчи 1958. године.

Корисни линкови

banka intesa