ЦРНА ПТИЦА у каталогу The White Ravens

14.10.2021

Књига "Креативног центра" ЦРНА ПТИЦА (написала Александра Јовановић, илустровао Добросав Боб Живковић) добила је ознаку The White Ravens за 2021. годину!

Књига ЦРНА ПТИЦА представљена је у каталогу Међународне библиотеке за децу у Минхену International Youth Library)у којем се препоручују најбоље књиге за децу и младе из целог света!

Жири је у образложењу, између осталог, навео следеће:

„У свом првом роману за младе Александра Јовановић је веома прецизно успела да опише тугу дванаестогодишње девојчице Жеље због губитка оца, као и њен осећај да су је породица и вршњаци одбацили. Успешно комбинујући реалистични заплет и елементе фантастике, ауторка маестрално приказује процес током којег главна јунакиња успева да изабере прави пут и настави даље.“ 

Роман Црна птица до сада је освојио и Награду Политикиног Забавника за 2020, као и Награду Града Ниша Малени цвет за 2020. годину.

Ознаку The White Ravens добијају књиге које заслужују пажњу због универзалних тема о којима говоре, због своје изузетности, као и због иновативног уметничког или литерарног стила и дизајна. Књиге морају да задовољавају високе критеријуме у вези с језиком, садржином и уметничким утиском, морају да инспиришу, провоцирају и успостављају нове токове у књижевности.

Издавачи из целог света сваке године шаљу више хиљада одабраних књига Међународној библиотеци за децу. Све те књиге остају у фонду библиотеке. Стручњаци за књижевност из Међународне библиотеке за децу у Минхену сваке године бирају 200 нових књига из целог света које сматрају посебно значајним. Списак тих дела објављује се у каталогу The White Ravens, први пут штампаном 1993. године. Овогодишњи каталог садржи 200 наслова на 38 језика и из 54 земље.

Пет издања Креативног центра добила су до сада престижну ознаку The White Ravens:

Књига Кога се тиче како живе приче Дејана Алексића – 2015. година;

Роман Лето када сам научила да летим Јасминке Петровић – 2016. година;

Роман Крокодил пева Весне Алексић – 2018. година;

Збирка песама Дар-мар Драгане Младеновић – 2020. година;

Роман Црна птица Александре Јовановић – 2021. година.

Корисни линкови

banka intesa