Сећање на Веру Смиљанић (1923-2021)

08.11.2021

Колектив издавачке куће „Креативни центар“ изузетно је растужила вест да је преминула Вера Смиљанић, наша драга пријатељица и сарадница.

Проф. др Вера Смиљанић рођена је 1923. године. Била је професор развојне психологије на Одељењу за психологију Филозофског факултета Универзитета у Београду и дугогодишњи директор Института за психологију. Објавила је неколико књига и више истраживачких радова из разних области развојне психологије (интерперсонални односи, леворукост, дечји хумор и смех, старење итд.). Добила је Орден рада са црвеном заставом ФНРЈ, Октобарску награду, Награду др Борислава Стевановића, Плакету Коларчевог народног универзитета, Захвалницу Удружења психолога Србије.

Са унуком Видом Стамболовићем објавила је у нашој кући серијал књига вицева за децу "Да пукнеш од смеха", који су волеле и још увек радо читају генерације основаца, као и неколико сликовница намењених развоју говора код  најмлађих: „Еци, пеци, пец“, „Шта нам кока даје” и „Ринге, ринге раја“. До позних година била је радознала и живо заинтересована за област којом се бавила, па смо увек могли да је консултујемо око стручних питања везаних за дечји развој. Њено знање и подршка много ће нам недостајати.

 

 

 

Корисни линкови

banka intesa