Александра Јовановић награђена на 30. Фестивалу монодраме за децу Змајевих дечјих игара

03.12.2021

На 30. Фестивалу монодраме за децу Змајевих дечјих игара, одржаном 1. и 2. децембра у новосадском Позоришту младих, Награда Сигридруг за најбољи текст додељена је Александри Јовановић за монодраму Жеља, коју је извела глумица Милена Божић. Монодрама Жеља настала је по роману Црна птица, објављеном у издању Креативног центра.

О награди Сигридруг одлучивао је жири у саставу: Угљеша Шајтинац, писац (председник), Бојана Ковачевић Петровић, професорка хиспанокултуре и шпанског језика, и Михајло Несторовић, глумац. Признање ће добитници бити уручено на свечаности Змајев дан 6. децембра 2021. године.

Фестивал и пратеће фестивалске програме подржали су Градска управа за културу Града Новог Сада, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине и Министарство културе Републике Србије.

Главна јунакиња романа Црна птица је дванаестогодишња девојчица Жеља, која чезне за тим да још једном сретне оца, недавно настрадалог у саобраћајној несрећи. У тој својој чежњи удаљава се све више од реалности и окреће се необичном познанику, дечаку Вуку. Он је уводи у свој свет, у којем је увек весело, шарено и топло и у којем је све могуће. Можда чак и то да поново видиш оне који више нису живи. Тај други свет је заводљив, у њему је све лако, али истовремено је и опасан. Жеља му се полако препушта, али схвата да испуњење жеље да поново види тату уједно значи и одустајање од свакодневних радости. Паметној и осетљивој девојчици биће потребно много снаге, али и помоћи оних који је воле – пре свега маме, најбољег друга Луке и пса Жилета – да изабере прави пут.

У свом првом роману за децу, смештеном у мали град и једну обичну породицу, ауторка Александра Јовановић бави се универзалним темама – како се носимо с тугом, да ли умемо да разговарамо о њој, како је испољавају деца, а како родитељи, и шта нам је заиста потребно да бисмо након губитка наставили даље. Она вешто комбинује реалистичко приповедање с фантастиком и пред очима читаоца ствара два подједнако уверљива света између којих се девојчица Жеља креће.

Александра Јовановић рођена је у Врању. Студенткиња је докторских студија драматургије на Факултету драмских уметности у Београду, а за свој поетски рад добила је Награду Млади Дис. Црна птица је њен први роман који је освојио неколико престижних награда (Награда Политикиног Забавника за 2020. годину; Награда Града Ниша Мали цвет за 2020. годину; уврштена у међународни каталог White Ravens 2021, Минхенске библиотеке за децу и младе).

 

 

Корисни линкови

banka intesa