НОВО! Илустровани кључ за РОДИТЕЉСКЕ КРИЗЕ

15.12.2021

Занимљив и користан приручник за родитеље који се бави односима између партнера!

Илустровани кључ за родитељске кризе је трећа књига из едиције Илустровани водичи за родитеље. Након што су се у приручницима Илустровани кључ за дечје кризе и Илустровани кључ за тинејџерске кризе на хумористичан а ипак стручан начин бавиле децом и тинејџерима, ауторке Ан-Клер Клајндинст и Линда Кораца се у новој књизи усредсређују на родитељски пар и на партнерске, родитељске и породичне кризе које прате свакодневни живот. У књизи су представљене разне ситуације које могу изазвати кризу осветљавајући их с различитих страна, а потом се показује на које се све начине те кризе могу савладати. Пратећи родитељски и супружнички пар, ауторке позивају читаоца да поради на себи и с партнером како би њихов однос био бољи.

У приручнику Илустровани кључ за родитељске кризе ауторке полазе од чињенице да родитељи са многих страна добијају савете о родитељским задацима, као и мноштво препорука које се односе на вештину родитељства, али да при томе може бити занемарена брачна димензија родитељске заједнице. Сматрају да родитељи добијају мало или нимало препорука о томе како да одрже однос као пар и како да у том односу пружају једно другом подршку, решавају тешкоће, прихватају разлике, развијају међусобно поштовање, негују солидарност и превазилазе различита искушења. 

У прва четири поглавља књиге пратимо пут родитељског и брачног пара који пролази кроз различите кризе. Поглавље Ма шта нам се то догађа?! посвећено је кризама у односу које настају као последица промена које у партнерски однос уноси родитељство и потреби да се партнерске улоге редефинишу с обзиром на нове околсности. У поглављу Нема договора ни компромиса обрађује се проблематика неслагања међу родитељима и његових штетних последица по децу, нарочито ако се у однос уведе трећа особа – дете. У поглављу Не пружамо ни сигурност ни мир приказане су ситуације које јасно показују како родитељу постају они који не уливају деци мир и сигурност и какве штетне последице произилазе из различитих родитељских слабости. У поглављу Шта ће бити с нама? говори се о искушењима која се појављују као последица занемареног брачног, партнерског односа, односно када је из односа ишчезла брачна, а остала само родитељска димензија.

У последња два поглавља – А да се опремимо и наставимо пут заједно? и Сет алатки – ауторке дају низ предлога родитељима како да своју везу учине трајном и постојаном, као и како да стекну и даље развијају релационе вештине потребне за складан брачни, родитељски и породични живот. Представљен је читав низ техника које воде самоспознаји, саморегулацији, емоционалној равнотежи, ефикаснијој комуникацији и, последично, бољем заједничком функционисању.    

У књизи породицу чине мушкарац, жена и деца, али се описани поступци могу примењивати и у свим породицама, па у у онима које нису формиране по традиционалном обрасцу.    
Ове приручника за родитеље можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa