НОВО! Зиг-Зага и Рода Бода

28.12.2021

„Зиг-Зага је била сасвим посебна зебрица, другачија од свих зебри које су поносно показивале своје црне штрафте. Бода је био сасвим посебан родац, другачији од свих рода које су летеле и лепршале наоколо. Њих двоје сањали су велике снове и успели да заједничким снагама савладају препреке у жељи да их остваре.“

Симпатична сликовница Зиг-Зага и Рода Бода доноси нам причу о храбром подухвату двоје сасвим посебних и необичних пријатеља. Мала албино зебра и родац који не може да лети јунаци су прве књиге за децу ауторке Марије Павловић. Сликовница је део серијала Нађемо се на средини! и намењена је узрасту предшколаца, али уз посредовање родитеља, као и других чланова породице који су саставни део читалачког тандема у овом узрасту. У њој ће свакако моћи да уживају и млађи читаоци.  

Јунаци ове сликовнице, зебрица Зага и родац Бода, разликују се од својих другара и другарица, али то њима нимало не смета. Њих муче сасвим другачије бриге – они сањају велике снове, много веће од оних које сањају њихови пернати и штрафтасти пријатељи. Зага жели да конструише авион, којим ће летети по свету, а Бода покушава да направи летећи ћилим, на којем ће његова породица удобно путовати до породичног дома на северу. Али у тој намери и једно и друго ће се суочити са готово непремостивим препрекама. Приликом једног сасвим случајног сусрета откриће да могу да помогну једно другом и тако заједно остварити своје снове. У том подухвату прискочиће им у помоћ и сви њихови пријатељи.

Једноставним стилом са пуно духа и лакоће Марија Павловић води нас кроз причу која се бави прилично осетљивом темом и показује нам, пре свега, да можемо бити различити на много начина. Поред тога, као што и очекујемо од сваке добре сликовнице, она отвара и бројне друге, веома важне теме за разговор и размишљање. Стога се надамо да ће зебрица Зага и њен другар Бода врло брзо освојити срца наших најмлађих читалаца, као и њихових родитеља.

Верујемо да ће томе у великој мери допринети и изванредне илустрације сада већ искусног илустратора Немање Ристића. Савршено занатско умеће уз очигледну љубав и пажњу које је поклонио малим јунацима ове приче, резултирали су динамичном сликовницом савременог ликовног израза којој ће се деца радо враћати. Поред изузетно симпатичне интерпретације карактера Заге и Боде, мало поигравање формом стрипа донело је додатно освежење овој сликовници.

Према најави ауторке Марије Павловић, сликовница о Заги и Боди требало би да је прва у низу серијала под називом Нађемо се на средини! Серијал ће себавити актуелним темама попут оних које се тичу равноправности, поштовања различитости, потребе за акцијом и изналажењем заједничких решења за различите проблеме. У складу са тим, сликовница је замишљена тако да нам са једне стране доноси Загину, а са друге Бодину причу, те се ова мала књига може окретати попут пешчаног сата и читати са обе стране. На тај начин порука о „сусрету на средини“, поред оне идејне, нашла је и своју практичну примену у самој форми књиге што ће, надамо се, представљати додатну занимљивост за будуће читаоце.

Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa