СЕЋАЊЕ: Соња Дулетић Лаушевић

05.12.2021

Колектив издавачке куће „Креативни центар“ изузетно је растужила вест да је преминула Соња Дулетић Лаушевић, наша драга пријатељица и сарадница.

Соња Дулетић Лаушевић, редовни професор Биолошког факултета Универзитета у Београду и аутор књиге Ботаника у издању Креативног центра, преминула је 18. 12. 2021. године.

Сарадња с Креативним центром отпочела је пре петнаестак година, када је Соња Дулетић Лаушевић, са својом колегиницом Душицом Јаношевић, написала Ботанику, једну од омиљених књига из едиције Сазнај и пробај. Након успеха те књиге постала је дугогодишњи уредник уџбеничких издања Креативног центра.

У књизи Ботаника Соња Дулетић Лаушевић води малишане не само кроз науку већ и кроз причу о животу, одрастању и будућности. Њена порука гласи: Ако одлучиш да постанеш ботаничар, уживаћеш у времену проведеном у природи. Твом извежбаном оку свет биљака изгледаће много богатије него случајном посматрачу. Преносећи знање, она искрено представља науку и топло позива нове генерације да јој се придруже: Изазов је бити ботаничар и знати да припадаш малобројнима који се међу биљкама осећају као код куће.

Са Соњом смо радили и дружили се, разговарали о различитим темама, планирали и остваривали испланирано. С њом смо проводили пријатне тренутке, којих се морамо сећати. Недостајаће нам много.

Комеморативни скуп поводом смрти Соње Дулетић Лаушевић биће одржан у Малој сали Задужбине Илије Коларца, Студентски трг 5, Београд, у петак, 24. децембра 2021. године, с почетком у 12 часова.

Корисни линкови

banka intesa