ЛЕТО КАДА САМ НАУЧИЛА ДА ЛЕТИМ - СПЕЦИЈАЛНО ИЗДАЊЕ ПОВОДОМ ФИЛМА

29.01.2022

У издању “Креативног центра” објављено је специјално издање најпопуларнијег и најнаграђиванијег романа Јасминке Петровић “Лето када сам научила да летим”, који је ушао и у школску лектиру за седми разред основне школе.

Током септембра и октобра 2020. године на Хвару, у копродукцији Србије, Хрватске, Словачке и Бугарске, снимљен је филм "Лето када сам научила да летим". Филм је, према сценарију Љубице Луковић, која је адаптирала књигу Јасминке Петровић, режирао Радивоје Раша Андрић, редитељ култних филмова “Муње!” и “Кад порастем, бићу кенгур”. Филм “Лето када сам научила да летим”, у продукцији “Sense Production“ биће у биоскопима од 17. фебруара 2022. године.

Ново издање романа илустровано је фотографијама са снимања филма, а на крају књиге налази се посебан додатак о томе како се филм снимао. 

„Када сам чула да ће Раша бити редитељ, било је само – да! Мислим да је он добро осетио целу причу, од начина припреме снимања до уложене енергије, организовања екипе… У неколико наврата ми се десило да стојим на снимању са стране, гледам људе како раде и осетим треперење у грудима, у стомаку … и крену ми сузе. Од лепоте и радости“, истакла је ауторка књиге Јасминка Петровић.

Своје утиске о филму изнео је и Раша Андрић, редитељ: „До почетка рата имао сам пријатеље по целој Југославији, а рат је учинио нешто ужасно, а то је раскидање ових веза… После тога сам сматрао својом мисијом то да што више тих веза поново успоставим. Овај филм је један од начина на који се ти конци поново спајају. Велики знак да смо у томе донекле успели јесте то што су деца из овог филма постала нераздвојни пријатељи, а ово ми говори да те везе и те како могу поново да се успоставе. Неко је рекао – Олга Одановић мисли да сам ја, ја мислим да је она, а сигуран сам да сам ја у праву јер је редитељ увек у праву – како је ово дечји филм за одрасле. То је врло тачна констатација јер ће у овом филму уживати и одрасли иако је за децу“.

„Ово је прича о сазревању и проналажењу себе, а то је оно што моје другарице и ја тражимо“, рекла је главна глумица Клара Хрвановић, која глуми Софију.

Тинејџерка Софија проводи лето на Хвару са две бабе, далеко од интернета и свих дешавања. Међутим, оно што је на почетку изгледало као најгоре лето у њеном животу постаје узбудљива авантура, у којој ће Софија открити неке породичне тајне, доживети први пољубац и у којој ће сазнати да је живот сачињен од радосних и тужних тренутака. Уз карактеристичну мешавину хумора, живописних ликова и аутентичног приказа људског искуства, Јасминка Петровић у овом роману пружа поглед на последице претходних деценија из перспективе данашње генерације младих, али истовремено се бави и универзалним темама одрастања, пријатељства и породице, у којима ће се вероватно препознати сваки млади читалац или читатељка.

Књига "Лето када сам научила да летим" (2015) добила је престижне награде: “Невен”, “Сребрно Гашино перо”, “Доситејево перо”, “Плави чуперак”, “Мали принц” и др. Овај роман ушао је у каталог минхенске Интернационалне библиотеке за младе “White Raven”као једна од двеста најбољих књига за децу 2015. године. По књизи је направљена и позоришна представа.

Посебна погодност за све читаоце – до 1. фебруара специјално издање књиге "Лето када сам научила да летим" биће на попусту од 20% (важи само за куповину преко сајта www.kreativnicentar.rs).

Корисни линкови

banka intesa