Награда Сајма књига у Новом Саду за "Дуго мачје лето"

03.03.2022

На овогодишњем Међународном сајму књига у Новом Саду Награду за најбољу књигу у области књижевности за децу добила је списатељица Весна Алексић за роман ”Дуго мачје лето” у издању “Креативног центра”.

Награду је доделио жири у саставу: председник Фрања Петриновић и чланови Горан Ибрајтер и Владимир Гвозден, а уручена је 3. марта 2022, на свечаном отварању Сајма књига у Новом Саду.

Роман “Дуго мачје лето” ауторке Весне Алексић, са илустрацијама Младена Анђелковића, намењен је млађим основцима, али ће у њему уживати и нешто старији читаоци, као и њихови родитељи. Главни јунак је Адам, дечак који се спрема да крене у школу. Адам воли суперхероје, сигуран је у то да га штите од разноразних великих и малих претњи и невоља и зато њихове фигуре чува на посебном месту у својој соби. Ипак, поред свих тих невероватних јунака, Адам жели да има и једног сасвим посебног суперхероја – малог наранџастог мачка. Нажалост, како то често бива, мама се не слаже са овом Адамовом идејом и он готово да мора да се помири с тим да ће му детињство проћи без жељеног кућног љубимца.

Срећом, дечје жеље најчешће пронађу неке сасвим необичне и тајне начине остваривања, па ће тако у Адамов живот једног дана ушетати мачка. И то мама мачка, која је на свет донела пет мачића. И док ће се његова породица, уз читав свет, бавити темом опасног вируса који је паралисао нашу планету, Адам ће се сасвим озбиљно посветити бризи о овим сићушним и нејаким створењима. Због те тајне мисије уплешће се у низ забавних ситуација, стећи ће и неке нове пријатеље, а његова жеља да поседује сасвим посебно жуто маче добиће неочекиван преокрет.

„Овај роман говори о великом распусту 2020, који је започео још 15. марта због појаве пандемије изазване вирусом корона. Том распусту су се деца веома обрадовала, али им је радост била кратког века јер су на распуст отишли сви – и родитељи, и баке и деке, и комшије… Потом су распуст покварила и многа друга ограничења, али, на срећу, почело је да се дешава и нешто лепо. Појавила се мачја породица, тако да је нека тамо светска епидемија сместа отишла у други план, бар за децу“, објашњава Весна Алексић.

Кроз овај роман ауторка нам поручује да, иако не знамо шта нам будућност доноси, можемо бити сигурни у то да ће живот неумитно наставити да се развија и расте. Доносиће нам велике изазове, али и срећу и много тога другог, понекад ситног, понекад крупног, али подједнако неописиво лепог. И све ће се то умножити и увећати уколико будемо могли и умели те будуће дане да поделимо и проживимо с неким – заједно.

“Креативни центар” учествује на Међународном сајму књига, који се одржава од 3. до 10. марта 2022. на Новосадском сајму.  Поред књига за децу и родитеље, на штанду издавача биће изложена и помоћна стручна литература за васпитаче и професоре. Љубитељи издања “Креативног центра” биће у прилици да искористе сајамски попуст – цене књига снижене су и до 70%.

Корисни линкови

banka intesa