НАГРАДА ЗА НАЈЛЕПШУ КЊИГУ додељена издању "100 ЛИЦА СТОЛИЦА"

09.03.2022

На Међународном сајму књига у Новом Саду, који се одржава од 3. до 10. марта 2022, данас су додељене награде за најлепшу књигу ЗАХАРИЈЕ ОРФЕЛИН.

Књига 100 лица столица Јасминке Петровић у издању Креативног центра добила је другу награду Захарије Орфелин за најлепшу књигу овогодишњег новосадског сајма књига. Графичко обликовање и илустрацију на корицама урадио је Душан Павлић, а књигу су илустровала двадесет два илустратора: Ивица Стевановић, Ана Петровић, Никола Витковић, Драгана Радановић, Марица Кицушић, Игор Кекељевић, Мања Ћирић, Александар Золотић, Борис Кузмановић, Добросав Боб Живковић, Јелена Васиљевић, Милица Раденковић Смиљанић, Маја Веселиновић, Соња Пауновић Варга, Ване Костуранов, Лука Тилингер, Марија Јевтић, Душан Павлић, Маша Аврамовић, Алекса Јовановић, Градимир Смуђа и Миленко Стевановић. О наградама је одлучивао жири у саставу: председник Марија Ристић и чланови Мирко Димић и Драган Којић. Стручни жири оцењивао је ликовни и графички изглед књиге, уметнички и ликовни утисак, ликовну и графичку опрему књиге, ниво занатског и штампарског изгледа књиге.

На свету постоји безброј столица. Све оне се разликују по величини, намени, чак и по броју ногу – од дрвене шамлице, преко пуфнастог табуреа, строге трпезаријске столице, па до филмске столице или оне у авиону, која вас носи на други крај света. Али, да ли сте икада помислили да је један тако обичан предмет као што је столица заправо сведок безброј невероватних прича, догађаја и животних судбина? И да свака столица памти велике снове, жеље, наде, измаштане слике и игре својих власника – од славног сликара Ван Гога, преко прве жене у свемиру Валентине Терешкове, до младих активиста који се боре да свет учине бољим.

Збирка прича 100 ЛИЦА СТОЛИЦА објављена је у едицији Различак. Пред читаоцима је необична књига чија је главна јунакиња нико други до – столица. Двадесет две приче о њених стотину лица изаткала је од маште, хумора и мрвице стварности списатељица Јасминка Петровић, ауторка бројних књига за децу и младе, а књигу су илустровала двадесет два изузетна и особена илустратора.

Корисни линкови

banka intesa