Дани математике и вебинар за васпитаче

14.03.2022

Поводом Дана математике у „Kреативном центру“ позивамо вас на ВЕБИНАР ЗА ВАСПИТАЧЕ, на коме ће професор Мирко Дејић говорити о томе како се код предшколаца помоћу математике може развијати мишљење.

Професор Дејић представиће своја издања намењена деци: „Математичка вртешка“ и „Математика као игра“ 1 и 2, као и приручник за васпитаче „Предшколац у свету математике“.

Бесплатан вебинар биће одржан у четвртак, 17. марта, у 19 h, путем апликације Zoom.

Уколико желите да присуствујете вебинару, можете се пријавити ОВДЕ, а на дан одржавања на вашу адресу биће послат линк за приступ.
С
ви учесници вебинара добиће потврде о присуству, које ће бити упућене мејлом неколико дана након одржавања вебинара.

Проф. др Мирко Дејић је професор Учитељског факултета у Београду у пензији. У оквиру своје научне делатности бави се утемељењем и развојем методике математике на предшколском и основношколском нивоу. Аутор је неколико уџбеника за основну школу и универзитет, као и низа занимљивих књига за децу и одрасле из области математике. Објавио је око 150 научних и стручних радова. Збирке задатака за развијање математичке даровитости и креативности намењене предшколцима – „Математика као игра“ 1 и 2 – освојиле су 2012. године Награду за најбољи европски уџбеник у категорији књига за предшколце.

У сусрет Међународном дану математике припремили смо акцију ДАНИ МАТЕМАТИКЕ – 12 одабраних књига намењених предшколцима и млађим основцима биће на попусту до 30%, од 14. до 23. марта 2022. Акција ће важити на сајту, као и у књижарама „Креативног центра“ (ТЦ „Еуроцентар“, Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш). Васпитачи књиге могу наручити путем мејла: dragana.panic@kreativnicentar.rs.

Љубитељи математике широм света 14. марта обележавају Дан броја Пи (π). Четрнаести дан марта, трећег месеца у години, одабран је као датум када ће се обележавати овај празник јер асоцира на вредност броја Пи (π), која је приближно 3,14. Дан посвећен овом броју обележава се још од 1988. године, када је Лари Шов, амерички физичар, са својим сарадницима у Музеју науке Експлораторијум, у Сан Франциску, одлучио да у част броја Пи организује прославу и послужи госте воћним питама, алудирајући на игру речи – у енглеском језику се реч пита (pie) изговара слично као и број Пи. УНЕСКО је 2019. овај дан прогласио Међународним даном математике, са циљем да се популаризује математика кроз разне активности намењене ђацима и свим другим љубитељима ове науке.

У марту се организује још један велики догађај – највеће светско онлајн такмичење из математике (од 2010. је и у Гинисовој књизи рекорда), због чега се овај дан зове и Светски дан математике. Такмичење се организује већ 15 година, а ове године почиње 23. марта и трајаће 48 сати, како би биле покривене све временске зоне. Тог дана милиони ученика широм света, узраста од 5 до 18 година, такмичиће се у математичким изазовима, а биће организоване и забавне активности у вези са бројевима. Прошле године на овом такмичењу је учествовало скоро 7 милиона ђака из 240 земаља.

Корисни линкови

banka intesa