Сајам књига у Болоњи

21.03.2022

Данас почиње највећи и најважнији међународни догађај намењен професионалцима који се баве књигама за децу – Сајам књига за децу у Болоњи – на коме ће учествовати више од 1.000 излагача из преко 85 земаља.

Овог пролећа, од 21. до 24. марта, одржава се 59. Међународни сајам књига за децу у Болоњи. Kреативни центар учествоваће и ове године на тој најважнијој међународној манифестацији када је реч о књигама за децу.

Штанд Kреативног центра, као и претходних година, биће место за размењивање искустава и утисака с многобројним издавачима и за приказивање новина у сопственој продукцији, а наши уредници искористиће сајам да пронађу нове најбоље наслове за децу, оне које ћемо следеће године превести и објавити на српском језику како би наша деца имала прилику да на матерњем језику читају одабрану дечју литературу.

Страним издавачима припремили смо неколико нових издања:

• специјално издање романа Јасминке Петровић Лето када сам научила да летим, објављено недавно, поводом истоименог филма. Ово издање је илустровано фотографијама из филма, а на крају књиге се налази и посебан додатак о томе како се филм снимао. Филм Лето када сам научила да летим, у режији Радивоја Андрића и продукцији Sense Production из Београда свој биоскопски живот започео у фебруару, а до сада га је видело 125 000 гледалаца! 

• награђивани роман Црна птица Александре Јовановић који је, поред Награде Политикиног Забавника и Награде Града Ниша Малени цвет, уврштен у међународни каталог White Ravens 2021. који издаје Минхенска библиотека за децу и младе

• нов роман Весне Алексић намењен млађим основцима Дуго мачје лето који је недавно освојио Награду за најбољу књигу у области књижевности за децу, на Међународном сајму књига у Новом Саду 2022. 

• нове радне листове за предшколце и школарце Супер задаци супер прваци и Супер задаци супер другаци Зорице Нобл, Математичке вртешка Мирка Дејића и Бранке Дејић, као и награђено издање Играм се и размишљам Славице Марковић и Симеона Маринковића које је освојило Награду за најбољи европски уџбеник на сајму књига у Франкфурту 2021. године

• нове сликовнице из серијала Мали врт, као и сликовнице Баброга Јелене Живановић, Kако је Века вештица заволела бајке Ане Драговић Дрљевић и Зиг-Зага и Рода Бода Марије Павловић.

Од 1963. године Сајам књига за децу у Болоњи највећи је и најважнији међународни догађај намењен професионалцима који се баве књигама за децу, дечјом литературом и стваралаштвом за децу. Болоњски сајам окупља издаваче књига, ауторе, илустраторе, књижевне агенте, телевизијске и филмске продуценте, дистрибутере, штампаре, књижаре и библиотекаре. Они се сусрећу сваког пролећа у Болоњи како би видели нова издања великог броја издавача из целог света, купили и продали ауторска права, пронашли оно што је најбоље у области дечјег издаваштва, успоставили нове контакте, открили нове пословне могућности и разговарали о последњим токовима у издаваштву. 

.

Корисни линкови

banka intesa