НОВО! ЗЕМУН (1717–1934)

08.04.2022

Нова књига у едицији ОВАКО СЕ ЖИВЕЛО!

Нова књига у едицији Овако се живело намењена је свима који желе да сазнају како се живело на подручју Земуна током двеста година историје. У том мултиетничком граду, поред Срба који су били најбројнији народ, живели су Немци, Грци, Цинцари, Јевреји, Хрвати и Чеси. Доносећи своје обичаје и бавећи се различитим пословима, становници су утицали на културно-историјски развој града и друштвене односе. Напредак се одвијао убрзано, па је по неким оценама с почетка XIX века Земун био најлепши и најбогатији град у пограничној области Хабзбуршке монархије.

Књига ЗЕМУН (1717–1934) упознаће младог читаоца с тим где се налазила Војна граница и чему је служила, када је добијен статус слободног краљевског града, на који начин су се грађани штитили од куге и како су проводили слободно време. Поред тога, сазнаће да су почетком XX века, када је Земун имао 17.000 становника, у вароши постојале школе, болнице, фабрике, а отворен је и војно-цивилни аеродром.

Пажљиво изабран илустративни материјал у књизи састоји се од изузетних и животних илустрација Мирољуба Милутиновића Браде и богатог фото-материјала из музејских збирки и приватних колекција.

Аутор књиге др Чедомила Маринковић, историчар уметности, одличан је познавалац Земуна. Као житељка тог града у овој књизи она читаоцима приближава историјске догађаје из давнина, знаменита места и грађевине. Такође, упознаје их са бројним личностима значајним за град – људима који су у њему боравили или га градили, који су кроз Земун пролазили, о њему писали и певали. Искрено и одмерено она говори о најлепшим градским местима и о свему чиме се Земунци данас поносе.

Ову књигу можете наручити путем нашег сајта или купити у Клуб књижарама „Креативног центра“ (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и у свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa