НОВО! Играоница за мале математичаре

19.05.2022

Развој математичких способности на забаван начин!

Од рођења до шесте и седме године живота (до поласка у школу) мозак деце је најефикаснији и најспремнији за учење. Научници који се баве раним развојем мозга деце упозоравају на то да овај развој непосредно утиче на дететов успех у школи, али и на целокупну његову делатност у каснијем периоду.

Све то показује да утицаји на рани развој мишљења код деце имају изузетно велики значај. Поред низа активности, као што су, на пример, физичке, веома су важне и оне које код деце развијају специјалне, математичке способности као што су апстраховање, логичко расуђивање, математичка интуиција, креативно решавање проблема, проналажење различитих и оригиналних решења проблема, постављање нових проблема (еластичност и креативност мишљења), осећај за узрок и последицу, и многе друге.

Задаци у књизи Играоница за мале математичаре су занимљиви и разноврсни, понекад необични, и намењени су деци у узрасту од пет до седам година. Неке задатке могу решавати и млађа деца, а у том случају – она су потенцијално даровита за математику. Сврха задатака је да код детета развију математичке способности на забаван начин и формулисани су тако да код малишана изазову радозналост, жељу за решавањем и радост због савладаног задатка.

Најчешћи захтеви у задацима јесу да деца нешто нацртају, доцртају, споје, обоје, запишу, уоче, упореде и томе слично. Од прибора су им потребни бојице, графитна оловка и штапићи или шибице. На крају књиге налази се табела у коју се уноси број означених кругова у свакој боји, као и три похвалнице – зелена, жута и црвена – за изузетан успех у решавању математичких задатака, то јест веома добар и добар успех.

Самостално долажење до идеје о начину решавања задатка и наслућивање решења развијају стваралачке потенцијале деце, као и интуицију неопходну у решавању математичких проблема. Поред тога што ће се утицати на развој математичких способности, деци ћемо помоћи и да се успешно припреме за полазак у школу.

 "Драги одрасли, прочитајте детету задатак, проверите да ли разуме текст, да ли схвата шта се тражи у задатку и уочава ли податке на којима ће темељити решење. Нипошто не решавајте задатке уместо детета, већ му само понекад пружите малу помоћ, укажите му на то где греши, охрабрите га ако је на добром путу или му разјасните термине и захтеве. При решавању задатака будите стрпљиви с децом. Размислите о томе зашто она негде не успевају – можда су потребне додатне информације. Укажите им на грешке и трудите се да их она сама исправе. Ако неки задатак не успеју да реше, оставите га за касније, а одаберите лакши. Не радите ништа против дететове воље како не бисте постигли ефекат супротан од жељеног, односно то да дете изгуби интересовање за рад. Нека дете ради од петнаест до двадесет минута неколико пута недељно и то је доста. Деца воле да решавају занимљиве и необичне задатке. Видећете – успех ће их охрабрити! ”, истичу аутори у предговору овог издања.

Проф. др Мирко Дејић професор je на Учитељском факултету у Београду, у пензији. Његова научна делатност односи се на утемељење и развој методике математике на предшколском и основношколском нивоу. Аутор је неколико универзитетских и основношколских уџбеника, као и низа популарних математичких књига за децу и одрасле. Објавио је око 150 научних и стручних радова. За књиге Математика као игра 1 и 2, у издању Креативног центра, добио је награду Европског удружења издавача уџбеника за најбољи европски уџбеник у категорији књига за предшколце у 2012. години. 

Бранка Дејић je професор математике. Радила је у Гимназији Урош Предић, Панчево и од оснивања (2000) ради у Регионалном центру за таленте Михајло Пупин, Панчево, као предавач и ментор. Велики број њених ученика постигао је врхунске резултате на републичким и међународним математичким такмичењима. Коаутор је 9 књига намењених популаризацији и развијању даровитости за математику. Као коаутор за књиге Математика као игра 1 и 2, у издању Креативног центра добила је награду Европског удружења издавача уџбеника за најбољи европски уџбеник у категорији књига за предшколце у 2012. години. Добитник је и Дипломе за успешан менторски рад са даровитим ученицима, коју додељује Покрајински секретаријат за спорт и омладину Војводине (2012).

Књигу Играоница за мале математичаре можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa