НОВО! ПЕТСОНОВЕ И ФИНДУСОВЕ МОЗГАЛИЦЕ

16.06.2022

Стигле су Петсонове и Финдусове МОЗГАЛИЦЕ!

У серијалу књига о Петсону и Финдусу новост су две радне свеске под називом Слова и речи и Бројеви и облици, ауторке Ање Ериксон са илустрацијама Свена Нурдквиста.

Приче о Петсону и Финдусу већ 30 година развесељавају децу широм света и увелико се сматрају класицима савремене дечје књижевности. Преведене су на 44 језика, објављене у преко 70 земаља и досад су продате у више од осам милиона примерака. Чича Петсон и мачак Финдус појављују се и у цртаним и играним филмовима, позоришним представама, компјутерским игрицама и апликацијама. Предивне сликовнице о авантурама двојице најбољих пријатеља, који живе на малом имању међу њивама и ливадама, окружени кокошкама и кравама, написао је награђивани шведски писац и илустратор Свен Нурдквист.

Пред малим читаоцима сада су занимљиви задаци у којима су се Петсон и Финдус упустили у решавање разних мозгалица на тему слова и речи, односно бројева и облика.

У радној свесци Слова и речи слова су се на неким местима измешала па их треба довести у ред или су речи скривене у таблицама и не виде се на први поглед. Негде треба уочити бићенца на основу особина са списка, а негде заокружити предмете помоћу којих ће чича Петсон поправити ограду свињца.

Књига Бројеви и облици крије многе забавне задатке: од пребројавања, сабирања, одузимања и препознавања облика, па све до цртања и бојења. Треба помоћи мачку да пронађе своју сенку, наћи пут кроз башту пратећи цедуљу са упутствима, спојити линијама одређене тачке како би се открило шта се крије на слици и још много тога.

Малишани у узрасту од 4 до 6 година треба да помогну Петсону и Финдусу да реше задатке. Задаци су забавни и нису много тешки, а ако деца негде и наиђу на потешкоће, на крају књиге чекају их странице са решењима.

Поред две нове радне свеске, на српски језик преведено је 15 књига о овим јунацима које су објављене у издању Креативног центра. Сликовнице Како се мали Финдус изгубио, Торта од палачинки, Мачак Финдус и петао, Кокодакање у башти, Лов на лисицу, Јадни Петсон, Петсон кампује, Финдус се сели, Петсон слави Божић намењене су малишанима старијим од три године. Књига Зар ти баш ништа не умеш, Петсоне? одлична је за прелаз од картонских књига ка сликовницама јер садржи мање текста, док су издања Где је Петсон? и Познајете ли Петсона и Финдуса? штампана на картону и намењена деци у узрасту до три године. У понуди су и две обимније књиге у тврдом повезу. Петсон прави Деда Мраза је илустровани роман намењен предшколцима и млађим основцима, а Авантуре с Петсоном и Финдусом садрже пет већ објављених прича, уз јединствен рецепт за одличне палачинке, идеје за мајсторисање право из Петсонове радионице и правила једне невероватне игре меморије.

Корисни линкови

banka intesa