НЕДЕЉА ЛЕКТИРЕ

04.07.2022

У недељи која је пред нама седам одличних издања која се налазе у избору лектире за основну школу биће на попусту од 25%!

Акција важи до недеље, 10. јула, на нашем сајту и у Клуб књижарама Креативни центар у Београду и Нишу!

У оквиру допунског избора лектире за пети разред налазе се две изузетне збирке прича Дејана Алексића – Музика тражи уши и Кога се тиче како живе приче. Обе књиге добиле су бројне награде. Музика тражи уши се посебно памти по духовитости и досетљивости приповедача. Догађаји у овим причама су врло драматични: једногрбе камиле болују од вишка свраба па их сврбе две грбе, а пећински дечак плаче зато што још није измишљена телевизија. Јунаци ових прича размишљају о својој мањости и већости и о томе како да поједу ручак од речи. Поврх свега, редовно перу уши да Музика не би напустила овај свет. Кога се тиче како живе приче говори о тајном животу који воде приче након што затворимо корице неке књиге. То најбоље зна писац, коме приче никако нису дале мира. Те су се жалиле на своје јунаке, те на свој почетак или на крај, једна прича била је ужасно размажена, а друга је чак побегла из књиге...

Шестацима је намењен роман Мој дека је био трешња, савремене италијанске списатељице Анђеле Нанети. Кроз причу о осећајном и паметном дечаку Тонину сазнајемо много о лепоти тренутака проведених са бакама и декама, о томе колико је важно чувати успомене, о природи и повезаности човека с њом. За ову књигу су чланови једног дечјег жирија рекли да „није као друге – то је посебна књига...“ У оквиру допунског избора лектире за шести разред деци је понуђен изузетно духовит роман Јасминке Петровић Ово је најстрашнији дан у мом животу, врло динамична, оригинална и савремена прича. А ево и најбоље препоруке: „Одличан приказ раног тинејџерског живота. Невоље са школом, породицом, пријатељима и симпатијом приказане су на прави начин – кратко, ефектно и духовито“ (Павле Павичић, 14 година).

У седмом разреду чита се књига Ципела на крају света Дејана Алексића, о Скитници који је набасао на једну напуштену ципелу. Он је волео да иде бос, па му ципела није била од користи, али пошто је путовао светом и био врло вешт у смишљању прича, одмах је схватио да та ципела крије неку необичну догодовштину. Још кад је из ципелског мрака ишчепркао цедуљицу на којој је писало: „Онај ко ме однесе мом власнику постаће богат“, био је уверен да је та неиспричана прича невероватно занимљива, с много необичних јунака и узбудљивих преокрета. Као допунска лектира за седми разред предложен је најнаграђиванији роман за тинејџере у 2015. години – Лето када сам научила да летим Јасминке Петровић, по коме је снимљен и истоимени филм. Књига говори о девојчици Софији која одлази са баком на море, на острво Хвар, где не познаје никога, не разуме речи ни обичаје, па ни зашто њена бака плаче при сусрету са сестром. Због свега тога летовање почиње да личи на кошмар. Главна јунакиња се повлачи у књиге, музику и сањарење, у нади да ће јој тако брже проћи време.

У допунском избору лектире за осми разред налази се роман Дечко који није био из Ливерпула, португалског аутора Каја Ритера. Главни јунак је петнаестогодишњи Марсел. Он има дивне родитеље које обожава, брата и сестру од којих се не раздваја, другарицу из одељења коју воли и писање без којег не може. Али један час биологије и Менделови закони наслеђивања унеће немир у његов живот, када схвати да су сви у његовој породици плавооки а једино он има смеђе очи. Да ли му је његов вољени тата, који му је пренео страст према „Битлсима“, заиста прави отац? С којом истином Марсело треба да се суочи? И како? На који начин ће му песме четворице момака из Ливерпула у томе помоћи? Марсело је свестан да ће са свим што му се дешава морати да се избори сам.

Корисни линкови

banka intesa