НОВО! ПРИЧЕ О ВУКУ СТАНИВУКУ

01.08.2022

Једна сасвим обична шума… Један наизглед сасвим обичан вук… Једна ооопасна шумска екипа… И једна забавна књига коју ћете заволети већ након првих неколико страница.

Како то изгледа када мама смишља својој деци приче за лаку ноћ? Мора се признати да је у питању тежак и изазован задатак, посебно имајући у виду публику која је веома захтевна. Сваки родитељ зна да само највештији приповедачи успевају да постигну циљ и задрже пажњу својих немирних слушалаца.  Пред нама је мала збирка прича чији је аутор управо једна мама приповедачица.

 

Списатељски првенац ауторке Јелене Милутиновић, под називом Приче о вуку Станивуку, првенствено је намењен читаоцима почетницима, односно млађим основцима, али у овој књизи ће уживати и предшколци, па и млађи љубитељи прича, који ће уз асистенцију родитеља моћи да прате урнебесне догодовштине једног необичног вука и његове шумске дружине.

 

Вук Станивук мирно живи у својој шуми. Забавља се тако што игра шах, лети мајсторише по шуми попут правог столара, а зими посебно воли да се игра на снегу и да прави снешка. Друштво му праве пријатељи ‒ лија Мија, Меда, дабар Града, зец Макса и веверица Симка, као и бројне друге шумске животиње. Њихови дани протичу углавном мирно и спокојно, али понекад у њихове животе уплови и понека невоља. Вук Станивук је тада ту да реши све проблеме. Понекад вешто, понекад сасвим невешто, али са пуно жара и добре воље, журиће у помоћ својим пријатељима, а начин на који ће се изборити са новонасталим неприликама приуштиће читаоцима пуно смеха и добре забаве.

Ауторка Јелена Милутиновић савладала је две врло важне вештине у приповедању – као прво држи пажњу занимљивим причом, а као друго веома је духовита. Од спонтаног заплета, преко симпатичног гега, до забавног преокрета, она сигурно води своје слушаоце кроз сваку Станивукову авантуру. Рукопис је био добар предложак за поигравање формом, те је реализован у комбинацији стриповских елемената и страница са нешто дужим наративом. Ова комбинација чини књигу додатно разиграном, па верујемо да ће деци ове приче и визуелно бити веома занимљиве, а уједно и ауторки представљати подстрек за ново стварање.

 

Књигу Приче о вуку Станивуку илустровао је Борис Кузмановић, који се веома вешто поиграо задатим текстом приче. На себи својствен начин уобличио је карактере ових јунака и све њихове догодовштине учинио још смешнијим и узбудљивијим. 

 

Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa