НОВО! МАСАМБА ЛУТАЛИЦА

02.08.2022

Нов роман у едицији за основце СВЕТ ЈЕ ЈЕДАН!

Дечак Оби је прави занесењак. Воли да посматра слонове и деца га због тога често задиркују. У крду које прати посебно му се допада млади слон кога је назвао Масамба. Једне страшне ноћи крдо је страдало од ловокрадица и Масамба је остао сасвим сам у прашуми, без мајчине заштите. У жељи да помогне слону, Оби се упушта у велику авантуру. Двојица пријатеља лутају бескрајним афричким пространством тражећи нов дом за Масамбу…

Едиција Свет је један богатија је за још један наслов – у питању је најновији роман ауторке Гордане Малетић, под називом Масамба луталица. Књига је намењена деци старијој од девет година, али и свим оним младим читаоцима који воле да прочитају добар авантуристички роман.

У књижевном опусу Гордане Малетић врло често је наглашен мотив раскошне природе која својим лепотама и тајнама заокупља пажњу јунака, а самим тим и читалаца. Тако нас је у свом претходном роману Лутања баштенских патуљака (Награда Невен, 2019) упознала са тајним животом баште и оближње шуме, а овог пута нас води много даље ‒ у пределе топле Африке, кроз прашуме Габона па све до обала Атлантског океана. Упознајемо се са дечаком Обијем, са његовом породицом и пријатељима, као и са величанственим крајолицима афричког пространства.

Оби је страствени љубитељ природе и животиња. Он је очаран тајнама месеца и звезда које непрекидно прати на ноћном небу, али и тајним животом слонова ‒ чудесних животиња које, чини му се, на сасвим посебан начин комуницирају са природом и светом који их окружује. Из вечери у вече дечак прати младог слона Масамбу и његове необичне ритуале упућене далеком звезданом небу. У тренутку када Масамба остане без заштите свог крда које је страдало од ловокрадица, Оби одлучује да побегне од куће са намером да заштити слона од бројних опасности које му прете. Многа искушења кроз која ће проћи док буду трагали за Масамбиним новим уточиштем ојачаће везу између дечака и слона, а деци приуштити узбудљиву читалачку авантуру.

Ауторка Гордана Малетић се већ дуги низ година предано и истрајно бави књижевним стваралаштвом за децу и младе. Њене књиге добиле су бројне престижне награде, међу којима се издвајају: Награда Невен за најбољу дечју књигу (2019), Награда Змајевих дечјих игара Раде Обреновић за најбољи дечји роман године (Витезови мачјег срца, 2000), Награда за изузетан допринос савременом изразу у књижевности за децу (2015) и Награда града Ниша за најбољу књигу године за збирку приповедака Катарке Београда (2018). Њене књиге Спасоносна одлука и Крађа винчанске фигурице носе ознаку White Ravens као препоруку за читање и превођење Међународне омладинске библиотеке из Минхена.

Књигу је илустровала млада Слађана Љубић, која је својим илустрацијама оживела пред читаоцима јунаке ове приче и далеке и егзотичне афричке пределе. 

Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa