НОВО! Мала анксиозна чудовишта

08.08.2022

Књига „Мала анксиозна чудовишта“ намењена је свима онима који се боре са анксиозношћу и суочавају са животним изазовима, али и онима који само имају лош дан!

Нежни водич кроз анксиозност и стрес Мала анксиозна чудовишта недавно је објављен у нашој едицији Мала психологија. Ауторка и илустраторка Верити Кросвел испунила је ову књигу љупким цртежима, као и речима подршке и утехе упућеним свима онима који се боре са анксиозношћу.

На страницама овог водича, намењеног првенствено младима, налази се мноштво цртежа симпатичних и драгих бића – малих чудовишта – која се суочавају са анксиозношћу и боре с њом на различите начине. Сваки цртеж прате одговарајуће кратке и упечатљиве поруке о томе да није све тако страшно као што на први поглед може деловати. Упознајући се са овим чудовиштима читаоци граде емпатичан однос према њима, али и стичу утисак да осећање анксиозности, које је најчешће врло индивидуално, могу да поделе са још неким. Однос пун подршке, саосећања и пријатељства који се успоставља између читаоца и цртаних ликова даје књизи Мала анксиозна чудовишта посебну вредност.

Како сама ауторка објашњава, садржају књиге се може приступити по слободној вољи – поглавља се могу прескакати, странице отварати насумично и на њима проналазити утеха у тешким тренуцима. Ипак, садржај је организован у осам тематских поглавља која су посвећена различитим узроцима, последицама или особеностима анксиозног стања: нападима панике, тенденцији да стварност посматрамо из песимистичног угла, потреби да себи дозволимо да не будемо увек на висини задатка, али и да се не претварамо да је све у реду када су ствари око нас објективно грозне.

Полазећи од личног искуства – дугогодишње борбе са анксиозношћу и депресијом – ауторка у сваком поглављу даје кратко објашњење и практичне савете за савладавање анксиозности и депресије. У предговору књиге истиче како је у протеклих тридесет и нешто година научила много стратегија за превазилажење анксиозности, али да је нарочито велики напредак постигла тек када је упознала свог партнера, који се суочавао са сличним проблемима. Заједно су открили да речи подршке које себи упућујемо у тренуцима панике и стреса могу бити много делотворније ако долазе од друге особе. Како би видела да ли може да помогне и другим људима, одлучила је да неке од тих реченица пуних охрабрења постави на Инстаграм, уз илустрације малецких чудовишта која имају исте проблеме. Објаве на Инстаграму имале су велики одјек и много позитивних коментара, у којима су људи говорили да им илустрације заиста помажу и да је написала управо оно што им је у том тренутку било потребно да чују.

Обраћајући се читаоцу на почетку књиге, ауторка каже: „Идеја ми је била да те подстакнем да наставиш даље без обзира на оно што те мучи – било да је то прави напад панике, осећај кривице што га имаш, чињеница да је живот понекад пун изазова или осећај да ти је потребан мали подстицај да нешто урадиш.“

Не претендујући да напише стручни приручник, Верити Кросвел овом књигом пружа мале оријентире и ослонац у тренуцима у којима нас је анксиозност можда већ превише обузела, како бисмо могли да удахнемо ваздух и супротставимо се ирационалним мислима. Мала анксиозна чудовишта тако отварају простор за савезништво и солидарност у борби са проблемом који је све присутнији у свакодневици модерног доба, посебно код младих.

Ову књигу можете наручитипреко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa