НОВО! Добро дошла у клуб!

02.09.2022

Едиција „Добар родитељ“ богатија је за још једно корисно издање намењено родитељима. ДОБРО ДОШЛА У КЛУБ! подстицајан је и искрен приручник намењен новопеченим родитељима, пре свега мамама које настоје да преброде прву годину материнства, а биће занимљив и будућим мамама, онима које ће се тек породити.

После дугих девет месеци беба стиже и млади родитељи, који су своју проширену породицу замишљали као ону с фотографија на Инстаграму, често доживе шок јер се стварност коси са свим њиховим очекивањима. Посебно су на удару маме, које су преоптерећене, исцрпљене и имају утисак да нису дорасле изазову званом беба. Полазећи од сопственог искуства, ауторка каже да се чак осећала превареном јер јој нико није рекао шта је у ствари чека. Управо због тога Хелен Вестон је овај духовити илустровани водич посветила изнуреним новопеченим мамама. Желела је да им покаже кроз која ће све искушења пролазити на трновитом али ипак дивном путу током прве године родитељства. Пружајући им подршку и утеху, она их подсећа на то да на овом путу никако нису саме и да свака новопечена мама има муке у прилагођавању свом новом животу.

Ситуације описане у књизи су реалне ситуације кроз које родитељи пролазе. Описане су на веома духовит начин, колико сликама толико и речима. Ауторка је свесна тога да су свака мама и свака беба прича за себе и зато су њени савети пре свега усмерени ка релаксирању новопечених мајки – оне треба да схвате да је од пресудне важности то да поступају онако како њима и њиховим бебама одговара.

Приручник Добро дошла у клуб! обухвата пет важних тема. Почетна је она која се односи на прве дане живота с бебом, посматране као „четврто тромесечје“. То је време када су маме опхрване несигурношћу у вези с тим да ли је оно што раде добро, а ово се односи на све што је повезано с бебом – на храњење, спавање, шетњу…

Следећа велика тема у првој години родитељства јесте спавање – и бебино и мамино. Савети које ауторка даје помоћи ће мајкама да преброде тих првих неколико месеци када се дани и ноћи стапају у једно и када се родитељима чини да никада више неће спавати целе ноћи.

У трећем поглављу ауторка говори о томе како новопечене маме понекад имају а понекад немају потребу за комуникацијом с другим новопеченим мама, као и о томе шта у таквим контактима може бити добро, а шта лоше.

Беба неће да спава, бебина столица је чудне боје, беба неће цуцлу, беба хоће цуцлу, беба је сувише немирна… Да ли је то нормално?, питају се новопечени родитељи. Одговоре траже на Гуглу, а оно што тамо проналазе чини их још неспокојнијима. О томе шта су само фазе у развоју и како се изборити с непотребним страховима говори се у четвртом поглављу.

Последње поглавље је нека врста одавања признања – мама се више не може називати новопеченом, она сада схвата да не мора да ради исто што и остали, нити на исти начин као они. Она је иста као други, али и другачија од њих. И даље ће бити веома уморна, и даље ће се повремено осећати распамећено, али сада зна да води рачуна о свом менталном здрављу јер је то чини најбољом могућом мамом.

Kолико год да су тешкоће које прате прву годину родитељства велике, подразумева се да су све оне потпуно, милион посто вредне труда. Зато ће свака нова мама у овој књизи, поред утехе и подршке, пронаћи потврду онога што заправо већ зна, а то је да је бити мама нешто најлепше на свету и да с временом само постаје све боље.

Корисни линкови

banka intesa