ДВЕ НАГРАДЕ "НЕВЕН" КРЕАТИВНОМ ЦЕНТРУ!

20.09.2022

Награде из области белетристике и области илустрације.

Награде Невен, које се додељују ауторима дела за децу и младе, ове године припале су ЈАСМИНКИ ПЕТРОВИЋ за књигу 100 ЛИЦА СТОЛИЦА (најбоље дело из области белетристике) и БОРИСУ КУЗМАНОВИЋУ за књигу БАБАРОГА (најбоље илустровано дело). Обе књиге објављене су у издању Креативног центра.

За 33 године постојања Креативни центар освојио је чак 31 Награду Невен!

На овогодишњи конкурс за Награду Невен за дела објављена у 2021. години стигло је 36 наслова намењених деци и младима из осам издавачких кућа.

О награди из области белетристике одлучивао је жири у саставу: Јелена Панић Мараш, председница жирија, Бранко Стевановић и Душан Поп Ђурђев. У конкуренцији је било 20 књига, а награда је додељена Јасминки Петровић за књигу 100 лица столица, коју су илустровала двадесет два илустратора.

У образложењу жирија, између осталог, стоји: „Јасминка Петровић најновијим делом још једном показује своје раскошно списатељско умеће. Бирајући столицу за носећи лик, наша позната списатељица исприповедала је мноштво догађаја, авантура, разноликих ситуација уз обиље хумора, занимљивих обрта и поучних прича. Књига је мозаичне структуре, а читаоци безмало свих генерација, склапајући део по део ’столице’ уз помоћ изванредних илустрација групе аутора, научиће много тога о нашем свету – његовом богатству, разноликости, као и сајединству.“

О награди из области илустрације одлучивао је жири у саставу: Славимир Стојановић, председник жирија, Моника Ланг и Мања Радић Митровић. Пред жиријем је ове године био 21 наслов, а за најбољег илустратора проглашен је Борис Кузмановић за илустрације у књизи Бабарога ауторке Јелене Живановић.

„Жири се једногласно сложио око тога да је Борис Кузмановић у књизи Бабарога оставио најаутентичнији утисак својим специфичним ликовним наративом, мајсторски контролишући форму и текст, креирајући код нас ретко виђен илустраторски стил, који се својим снажним контрастима, слободом композиције и елементима наиве перфектно естетски слаже с темом књиге“, мишљење је стручног жирија.

Организација Пријатељи деце Србије доделиће Награде Невен 6. октобра 2022. Време и место доделе биће накнадно објављени. Награда се традиционално додељује у току Дечје недеље. Доделу Награде Невен за 2021. годину подржало је и Министарство културе и информисања. Пријатељи награде су Модна кућа Мона и Књиговезница Которчевић Бранко.

Креативни центар честита ауторима на значајном успеху!

Корисни линкови

banka intesa