НОВО! Необичне приче и једна песма

03.10.2022

Маштовите, инвентивне и инспиративне приче које сваком љубопитљивом детету пружају објашњења о свету који нас окружује, очекују вас у новој збирци Симеона Маринковића.

Необичност ових прича  лежи у новом углу гледања на дечју свакодневицу. Предмети, биљке, животиње и појаве у природи са којима се деца свакодневно сусрећу главни су ликови ових веома оригиналних прича, које мотивишу читаоце да буду одговорни и брижни према себи и свом окружењу.

Књига Необичне приче и једна песма подељена је у две целине. У првој – Како се играчке играју – о дечјој свакодневици сазнајемо из перспектива најразличитијих предмета: заборављеног кишобрана, изгубљене капе и занемарених рукавица, мокрих чизама и блатњавих патика, љуљашке због које су се две девојчице замало посвађале, прозора који није желео ролетне, балона који је хтео да постане птица и многих других.

Док предмети имају главну улогу у првом сегменту, у другом – Трагови у снегу – испричане су приче из угла животиња, биљака и појава у природи. Поред тога што су узбудљиве и забавне, ове приче су и едукативне јер на једноставан начин објашњавају разне природне законе. У њима се говори о папирном змају који није могао да полети, пахуљама које прикривају зечје трагове у снегу, крушци која радо пружа своје зреле плодове свим становницима шуме…

Необична перспектива, као кључна одлика свих прича, поред забаве, инспирације и нових знања малим читаоцима доноси још нешто веома важно – учи их доброти, емпатији, лојалности и прихватању различитости. На веома суптилан, нежан и често духовит начин указује се на последице конфликтног понашања, предрасуда или немара према себи и другима. Ипак, највећа вредност ове књиге је у томе што све приче, иако на први поглед не потичу из дечје перспективе, заговарају свет по мери детета, а том утиску у великој мери доприносе топле, раздрагане и шармантне илустрације Милице Раденковић.

Једина и закључна песма, са симболичним насловом Књига, заокружује збирку славећи књижевност као уметност која, као и ова књига, може на забаван, нежан и необичан начин указати на доброту, племенитост и емпатију – врлине уз које се најлепше одраста.

Ову књигу можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

Корисни линкови

banka intesa