НОВО! Све што (ни)сам променила

11.10.2022

Трећа књига из тинејџерског серијала "Све што (ни)сам..."!

Након прва два дела тинејџ серијала о Нини Ковач и Максу – Све што (ни)сам желела и Све што (ни)сам очекивала – објављена је и трећа књига са овим јунацима у главним улогама!

Роман Све што (ни)сам променила  описује прве кораке бенда Нулта позитивна група који се сусреће са бројним изазовима, али доживљава и први успешан јавни наступ и овације публике. Но, када су Нина и Макс у питању ништа не може да буде једноставно! Одјеци аплауза покриће један други звук – звук експлозије у фабрици која ће запретити да угрози становнике целог града. Поново ван куће, али овога пута заједно с најбољим пријатељима, Нина и Макс одлучују да не седе скрштених руку већ да ураде нешто корисно за своју околину и у исто време покрену и одрасле да еколошки делују.

Ауторка показује да ни деца ни млади нису заштићени од свеприсутних еколошких проблема, али верује и да они сами могу допринети њиховом решавању. Хумористички серијал, чија претходна два дела такође одликује искрено разумевање за свет тинејџера, у трећем делу је на неки начин порастао заједно са својим јунацима и добио додатну димензију – еколошку ангажованост.

            Нина и Макс, чији је однос у претходним књигама овог серијала прошао кроз разне фазе, у трећем наставку постају озбиљнији и заинтересованији за свет око себе, а заједно са својим пријатељима чине дружину која уме и те како озбиљно да се односи према том свету.

Прва два дела серијала о Нини Ковач ауторке Драгане Младеновић – Све што (ни)сам желела и Све што (ни)сам очекивала – већ су постали омиљена тинејџерска литература. У првом делу Нина и Макс се случајно затичу у кући њене баке док је читав град у карантину због епидемије вируса и ми пратимо њихово сналажење у самосталном животу, а истовремено и њихово зближавање. У другој књизи у центру дешавања је Максов рођендан, који ће бити својеврсна кулминација тог необичног лета након епидемије. Нина и њена најбоља другарица Вера одлазе на журку са великим очекивањима, а тамо ће их сачекати нешто сасвим неочекивано.

Ауторка је успела да споји лакоћу приповедања са аутентичним увидом у свет тинејџера. Њени јунаци суочавају се са веома озбиљним изазовима: стицањем самосталности, решавањем конфликата са одраслима и својим вршњацима, стваралачким процесом, економском кризом и еколошким питањима.

Успеху ових књига писаних у форми дневника, са веома духовитим дијалозима и врцавим опсервацијама на рачун света одраслих, много су допринеле неодољиве илустрације Душана Павлића. Он је Нини, Максу и њиховим пријатељима, а у трећем наставку чак и једном кактусу у саксији, дао карактере који се не заборављају.

Књиге из овог серијала можете наручити преко нашег сајта, или купити у нашим књижарама (Македонска 30, Београд; Уроша Мартиновића 12, Нови Београд; Синђелићев трг 19, Ниш), као и свим боље снабдевеним књижарама широм Србије.

 

Корисни линкови

banka intesa