БАБАРОГА у каталогу The White Ravens

14.10.2022

Сликовница БАБАРОГА (написала Јелена Живановић, илустровао Борис Кузмановић) добила је ознаку The White Ravens за 2022. годину!

Представљена је у каталогу Међународне библиотеке за децу у Минхену (International Youth Library), у којем се препоручују најбоље књиге за децу и младе из целог света!

Жири је у образложењу, између осталог, навео следеће: „Књижевни првенац Јелене Живановић мешавина је разиграности и маште. Ова сликовница показује како се помоћу маште страшно створење може претворити у пријатеља и заштитника који мења боју и смишља најразличитије ствари. Потребно је само да отворите срце и препустите се машти како бисте свој свет учинили бољим. Бабарога је прича о девојчици која је нацртала Бабарогу која уопште није страшна. Она је флоуресцентнозелене боје, има дивне крупне очи и дуге трепавице и све време је насмејана. Ноћу воли да чита и да се игра, воли да поправља играчке и једе чоколаду. Али више него било шта друго на свету Бабарога воли девојчицу која ју је нацртала. Ова сликовница је посебна на много начина, а илустрације Бориса Кузмановића дају јој додатну ноту ексцентричности. Бабарога пркоси традиционалном стилу сликовница на прилично конзервативном тржишту дечјих књига у Србији и доноси освежавајућу нову атмосферу – то је књига у складу са савременим светским токовима, за децу нових генерација.“

Образложење жирија на енглеском https://whiteravens.ijb.de/book/2432

Сликовница Бабарога недавно је освојила Награду Невен за најбоље дело у области илустрације – награда је додељена илустратору Борису Кузмановићу.

Ознаку The White Ravens добијају књиге које заслужују пажњу због универзалних тема о којима говоре, због своје изузетности, као и због иновативног уметничког или литерарног стила и дизајна. Књиге морају да задовољавају високе критеријуме у вези с језиком, садржином и уметничким утиском, морају да инспиришу, провоцирају и успостављају нове токове у књижевности.

Издавачи из целог света сваке године шаљу више хиљада одабраних књига Међународној библиотеци за децу. Све те књиге остају у фонду библиотеке. Стручњаци за књижевност из Међународне библиотеке за децу у Минхену сваке године бирају 200 нових књига из целог света које сматрају посебно значајним. Списак тих дела објављује се у каталогу The White Ravens,, први пут штампаном 1993. године.

Овогодишњи каталог садржи 200 наслова на 37 језика и из 53 земље и биће представљен на међународном сајму књига у Франкфурту, који се ове године одржава од 19. до 23. октобра, а на коме ће Креативни центар традиционално учествовати.

Шест издања Креативног центра добила су до сада престижну ознаку White Ravens:

Књига Кога се тиче како живе приче Дејана Алексића – 2015. година;

Роман Лето када сам научила да летим Јасминке Петровић – 2016. година;

Роман Крокодил пева Весне Алексић – 2018. година;

Збирка песама Дар-мар Драгане Младеновић – 2020. година;

Роман Црна птица Александре Јовановић – 2021. година;

Сликовница Бабарога Јелене Живановић, са илустрацијама Бориса Кузмановића – 2022. година

Корисни линкови

banka intesa